Marco van Ginkel viert de 2-1 tegen sc Heerenveen.
NOS Voetbal

Van Ginkel brengt lach op Arnhemse gezichten na hoofdrol in zege op Heerenveen

sc Heerenveen kan een Europees avontuur komend seizoen vergeten. Om kans te houden op deelname aan de play-offs om een plek in de voorronden van de Conference League moesten de Friezen met grote cijfers winnen van hekkensluiter Vitesse.

Ondanks een aanvankelijk overwicht van de Friezen eindigde het duel in 1-3. De afscheidnemende aanvoerder Marco van Ginkel tekende voor twee treffers van de Arnhemmers.

  • Pro Shots
    De supporters van Heerenveen verwijzen met een knipoog naar de overname van Vitesse door Merab Zjordania in 2010.
  • Pro Shots
    Veel meegereisde supporters uit Arnhem voor (in ieder geval voorlopig) het laatste uitduel van Vitesse in de eredivisie.

In de laatste thuiswedstrijd van trainer Kees van Wonderen (hij wordt opgevolgd door voormalig Feyenoord-ploeggenoot Robin van Persie) begon Heerenveen overtuigend aan het duel.

De aanvalsdrang leverde na vijf minuten al resultaat op toen Ramon Hendriks een voorzetje van Patrik Walemark met de arm keerde.

Scheidsrechter Richard Martens liet aanvankelijk doorspelen, maar werd door VAR Martijn Vos naar het scherm geroepen en daar besloot Martens toch tot en strafschop, die benut werd door Anass Tahiri (1-0).

Anass Tahiri viert de 1-0 van sc Heerenveen tegen Vitesse.

Vitesse, dat al zeker is van degradatie en nog altijd tussen hoop en vrees leeft wat betreft het voortbestaan van de club, stelde daar niets tegenover.

Toch kwam het halverwege de eerste helft op 1-1, toen Marco van Ginkel een voorzet van Carlens Arcus met wat geluk binnen frommelde.

Uit het niets schiet Marco van Ginkel de 1-1 binnen tegen sc Heerenveen.

Zo leverde de enige doelpoging van de Arnhemmers een treffer op, waar Heerenveen juist de ene na de andere mogelijkheid verprutste.

Eloy Room bracht redding op inzetten van Walemark, Syb van Oteele en Osame Sahraoui en toen hij tot twee keer toe verslagen werd door Pelle van Amersfoort bracht de paal redding.

Martens standvastig

Na rust mocht Hendriks van geluk spreken dat het vasthouden van Walemark hem geen rode kaart opleverde. Opnieuw werd Martens naar het scherm geroepen, maar die bleef bij zijn eerste beslissing en vond geel genoeg.

Ook bij zijn derde gang naar het scherm bleef de arbiter bij zijn eerste besluit. Van Ginkel had de bal tegen de arm van de wegdraaiende Sven van Beek gekopt en stond al klaar om de strafschop te nemen, toen Martens naar de kant werd geroepen.

Scheidsrechter Richard Martens blijft bij zijn beslissing ondanks VAR-interventie: hands.

Vitesse voelde de bui al hangen, maar Van Ginkel mocht toch aanleggen en passeerde doelman Andries Noppert met een rolletje door het midden (1-2).

Heerenveen bleek in de tweede helft niet meer bij machte om het duel te keren en verloor voor het derde opeenvolgende jaar thuis van de Arnhemmers.

Sterker, invaller Thomas Buitink - net als Van Ginkel een echt kind van de club - maakte in blessuretijd met een prachtige krul in de kruising ook nog 1-3.

En dat zorgde voor lachende gezichten op de bank bij Vitesse, een zeldzaam beeld dit seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl