EU-kandidaat Servië en China presenteren deal voor 'gezamenlijke toekomst'
Servië en China hebben een overeenkomst getekend om een 'gezamenlijke toekomst' op te bouwen. Dat maakten de Servische president Aleksandar Vucic en de Chinese president Xi Jinping bekend op een persconferentie in Belgrado.
De staatshoofden kondigen aan dat de landen een "dieper, omvangrijker en strategisch partnerschap" aangaan de komende jaren. Ze spraken onder meer af dat de importtarieven op bijna alle Servische goederen naar China binnen vijf jaar worden opgeheven.
Ook is er afgesproken dat er meer vliegverbindingen tussen de twee landen zullen komen. China zal de komende drie jaar vijftig Servische wetenschappers uitnodigen om in het land kunstmatige intelligentie te onderzoeken.
Vucic zei dat Servië China zal steunen in de Taiwankwestie. "Onze positie met betrekking tot de territoriale integriteit van China is simpel. Taiwan hoort bij China."
Verder zei hij dat deze overeenkomst de "hoogst mogelijke vorm van samenwerking tussen twee landen." Het is het eerste Europese land dat zo'n overeenkomst met China heeft gesloten.
Warm ontvangst
Servië was de tweede stop van Xi bij zijn eerste bezoek aan Europa in vijf jaar. Eerder deze week bezocht hij Frankrijk. In Belgrado werd hij ontvangen in het presidentieel paleis. Duizenden Serviërs waren aanwezig bij de aankomst en zwaaiden met Chinese en Servische vlaggen.
Aan het begin van het overleg met Vucic zei Xi dat hij met eigen ogen had gezien "dat het Servische volk de Chinezen beschouwt als hun beste vrienden. Deze vriendschap komt van twee kanten, het heeft veel indruk op me gemaakt."
Servië ging al eerder eens een samenwerking met China aan. Zo werd er in 2016 een economische overeenkomst gesloten met het Aziatische land. China heeft sindsdien miljoenen geïnvesteerd in de Servische infrastructuur en mijnbouw. Vorig jaar ondertekenden de landen ook al een handelsovereenkomst.
Meer macht in Europa
Servië is sinds 2012 kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie. De deals met China druisen tegen dat kandidaat-lidmaatschap in. De EU heeft nog niet gereageerd op de nieuwste overeenkomst tussen China en Servië.
Naast Servië heeft China ook veel geïnvesteerd in de infrastructuur en industrie van Hongarije. Dat land is ook de volgende stop van Xi in Europa. Critici vrezen dat China via landen als Servië en Hongarije meer invloed in Europa probeert te krijgen.