NOS Sport

Nederlandse turnsters zevende op EK, oppermachtig Italië pakt goud

Nederlandse turnsters zevende op EK, oppermachtig Italië pakt goud

Italië heeft de teamfinale voor vrouwen bij de EK turnen in het Italiaanse Rimini gewonnen met een totaalscore van liefst 164.162 punten. Groot-Brittannië werd tweede met 162.162 punten en Frankrijk derde met 158.796 punten.

De Nederlandse ploeg eindigde als zevende, met 149.563 punten.

Koningin

Dat de Italiaanse turnsters zeer waarschijnlijk in de teamfinale de dienst uit zouden maken was op voorhand al duidelijk. De ploeg beschikte met de 17-jarige Manila Esposito over de absolute koningin van deze editie van de EK turnen.

Esposito pakte donderdag al de individuele titel op de meerkamp en won zaterdag ook goud op balk én vloer. En zo won ze dus met de teamfinale erbij viermaal goud.

Manila Esposito

Alice D'Amato won bovendien de titel op brug. Met 14,600 scoorde ze flink meer punten dan haar landgenote Elisa Iorio, die als tweede eindigde (14,366).

Ook de tweede plaats stond in deze teamfinale al relatief snel vast. De Britten, met onder andere een zeer stabiele Alice Kinsella en Ruby Evans, waren de besten van de rest.

De derde plek daarentegen, daar was de strijd hevig. Na drie toestellen stonden Roemenië, Frankrijk en Duitsland nagenoeg gelijk in punten. Uiteindelijk trok Frankrijk aan het langste eind. Duitsland zakte nog weg naar de zesde plaats.

Oranje zonder grote namen

De Nederlandse ploeg van bondscoach Jeroen Jacobs moest tijdens de EK aantreden zonder de grote namen. Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Naomi Visser en Sanna Veerman kozen ervoor om dit toernooi over te slaan, omdat het niet past in hun olympische voorbereiding.

De Nederlandse turnsters wisten zich dan ook niet te plaatsen voor een van de vier toestelfinales. Wel plaatsten Elze Geurts, Vera van Pol, Tisha Volleman, Lieke Wevers en EK-debutant Floor Slooff zich als zesde voor de teamfinale.

Daarin konden ze die zesde plaats niet vasthouden en eindigden ze op de zevende en een-na-laatste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl