Ghassan Abu Sitta bij een protest in Londen, afgelopen week
NOS Nieuws

Bekende Palestijns-Britse chirurg toegang geweigerd tot Frankrijk

De Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu Sitta is de toegang tot Frankijk ontzegd, zegt hij op X. Hij zou daar een bijeenkomst van de Franse Senaat over de oorlog tussen Hamas en Israël bijwonen, maar werd vastgehouden op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, en is daarna teruggestuurd naar Londen.

Abu Sitta zou de toegang tot alle Schengenlanden zijn ontzegd, na een verzoek daarvoor van Duitsland. Dat zeg een anonieme functionaris in Frankrijk tegen persbureau AP. De functionaris geeft geen verdere details. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wil volgens het persbureau niet reageren op de zaak.

De Franse senator die Abu Sitta op de bijeenkomst had uitgenodigd noemt de ontzegging op X "een schande".

Vorige maand werd de chirurg de toegang tot Duitsland ontzegd, waar hij in Berlijn zou deelnemen aan een pro-Palestijnse conferentie. De politie op het vliegveld weigerde de toegang vanwege "de veiligheid van de mensen op de conferentie en de openbare orde", zei hij toen tegen AP.

De conferentie zelf werd binnengevallen en opgedoekt door de Duitse politie. Volgens de politie was er een livestream vertoond op de conferentie van een persoon die geen politieke activiteiten in Duitsland mag uitvoeren.

Abu Sitta woont in het Verenigd Koninkrijk en werkte in het begin van de oorlog een aantal weken als chirurg in Gaza. Over zijn ervaringen in onder meer het Al-Shifa-ziekenhuis vertelde hij meerdere keren als ooggetuige bij internationale media als Al-Jazeera, BBC en CNN. Hij spreekt zich veelvuldig uit tegen de Israëlische agressie in Gaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl