Een Arriva-bus in Twente
NOS Nieuws

Rechter verbiedt staking in Twents busvervoer die maandag gepland stond

Buschauffeurs in de regio Twente mogen maandag niet staken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding dat vervoersbedrijf Arriva had aangespannen tegen vakbond FNV.

Hoe de rechter tot de uitspraak is gekomen, is nog onduidelijk. Omdat het vanwege de benodigde haast gaat om een zogeheten kop-staartvonnis, ontvangen beide partijen pas volgende week een uitgewerkte versie van het vonnis.

Onvrede

Werknemers van streekvervoerder Arriva in Twente zijn niet te spreken over de hoge werkdruk. Omdat overleg over andere rij- en rusttijden geen concrete resultaten opleverde, riep FNV de buschauffeurs op om maandag voor 24 uur het werk neer te leggen.

De vakbond had al in februari gedreigd met stakingen, maar toen beloofde Arriva om de roosters van chauffeurs aan te passen. Volgens de vakbond is dat na twee maanden nog altijd niet volledig gebeurd.

De onvrede bij de chauffeurs ontstond eind vorig jaar toen Arriva het busvervoer overnam van Keolis. Volgens de bonden werden oude werkafspraken tussen de chauffeurs en Keolis over rij- en rusttijden niet volledig overgenomen. De rusttijden, die buiten de cao vielen, werden door Arriva volledig geschrapt. Hierdoor is volgens de FNV het ziekteverzuim enorm toegenomen, naar ongeveer 30 procent.

FNV: 'Balen'

FNV zegt te balen van de uitspraak. "Werknemers zitten in een benarde positie en rijden rond met zeer ongezonde werkroosters. Er is meerdere keren beloofd door de werkgever om de situatie te verbeteren. Maar het wordt telkens uitgesteld", stelt vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag.

De vakbond zegt nu in gesprek te gaan met de buschauffeurs over andere maatregelen. "We zullen ons aan de uitspraak van de rechter houden en maandag niet gaan staken."

Arriva: 'Blik vooruit'

"We zijn blij met deze uitspraak", laat Arriva weten in een reactie aan de NOS. "Vooral omdat onze reizigers nu niet geconfronteerd worden met deze staking. Vanaf nu kunnen we met de blik vooruit zo snel mogelijk verder toewerken naar een passend dienstenpakket voor na de zomervakantie."

De vervoerder zegt te hopen dat met de uitspraak "rust op de werkvloer komt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl