Ondergelopen straat in Voorthuizen
NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast door hevige buien, weercode in hele land ingetrokken

Op verschillende plekken in het land hebben onweer, hevige regenval en hagel overlast veroorzaakt. De regen houdt nog zeker tot in de ochtend aan, met name in het zuiden van het land, verwacht het KNMI.

In het midden en westen van het land kan hier en daar nog onweer voorkomen, verwacht de weerdienst. Dat kan gepaard gaan met hagel en veel regen. Daardoor is er kans op wateroverlast.

Het KNMI had gisteren code geel afgegeven voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Rond 01.30 uur trok het KNMI de weerwaarschuwing in. In het hele land geldt nu code groen.

Overlast in Limburg

In de Zuid-Limburgse plaats Berg en Terblijt heeft een modderstroom voor schade aan woningen gezorgd. Volgens de veiligheidsregio is donderdagavond door het noodweer "een hele grote hoeveelheid water" weggestroomd uit een waterbuffer en is de straat overstroomd.

Hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen de lokale omroep Heuvelland. "Mensen verkeren niet in direct gevaar en dat blijft ook zo. Wel gaan we hen vannacht per brief informeren dat ze niet met de auto over de straat moeten rijden. De straat is te instabiel, te gevaarlijk. Als ze te voet naar buiten gaan, moeten ze voorzichtig zijn waar ze precies lopen", aldus de woordvoerder.

Venlo kampte met flinke wateroverlast door fikse buien. Verschillende straten, onder meer in het centrum, staan blank. Volgens regionale omroep L1 stonden mensen tot aan hun knieën in het water. Daarnaast liep het water naar binnen in panden.

Ook op andere plekken in Limburg was sprake van wateroverlast, onder meer in Kerkrade en Valkenburg. Vanwege een blikseminslag reden urenlang geen treinen tussen Weert en Roermond. Rond 22.30 uur werd het treinverkeer hervat.

Wateroverlast door zware regenval, straten staan blank

Op verschillende snelwegen lag water op de weg. De A2 richting Eindhoven was tussen knooppunt Kruisdonk en Meerssen, net boven Maastricht, enige tijd afgesloten vanwege wateroverlast.

Blikseminslag

Ook buiten Limburg was sprake van wateroverlast. In het Gelderse Voorthuizen zijn straten ondergelopen. De brandweer moest een kelder leegpompen en putdeksels terugplaatsen, meldt Omroep Gelderland.

In het Gelderse Ede vielen grote hagelstenen:

Inwoners van Ede vonden hagelstenen van 3 cm doorsnee

In het Brabantse dorp Lierop heeft een grote brand gewoed in een huis met een rieten dak. Volgens de brandweer ontstond het vuur mogelijk door blikseminslag. Niemand raakte gewond, maar de woning is volgens Omroep Brabant compleet verwoest. Voor de bewoners is opvang geregeld.

De vlammen sloegen aan alle kanten uit het pand:

Huis met rieten dak in de as, mogelijk door blikseminslag

De bliksem sloeg ook in bij twee bomen in het Brabantse dorp Landhorst. De bomen vielen vervolgens over de weg. Een bus en een camper liepen schade op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl