Richard Tandy in de ELO-hoogtijdagen
NOS Nieuws

ELO-toetsenist Tandy, robotstem in Mr. Blue Sky, overleden

Toetsenist Richard Tandy van Electric Light Orchestra is op 76-jarige leeftijd overleden. Bandgenoot Jeff Lynne maakte dat bekend op X. "Hij was een buitengewone artiest en vriend. Ik koester de herinneringen die we samen hadden."

Tandy kwam bij ELO toen in 1972 het debuutalbum al was verschenen. Hij stapte van gitaar over naar toetsen omdat daar een plekje was vrijgekomen. In alle verschillende samenstellingen van ELO zou Tandy met Lynne en drummer Bev Bevan de ruggengraat blijven vormen van de band uit Birmingham.

In een tijd dat toetsenisten met nieuwe elektrische instrumenten meer mogelijkheden kregen, drukte Tandy zijn stempel op het geluid van ELO: naast piano bediende hij zich van een Minimoog-synthesizer, een elektrische piano van Wurlitzer, de clavinet en een Mellotron. Met hem had de band hits als Can't Get It Out of My Head, Don't Bring Me Down, Evil Woman en Livin' Thing.

Mr. Blue Sky

Tandy zelf is vervormd te horen op vermoedelijk de meest bestendige hit van de band, Mr. Blue Sky, die nog consequent elk jaar bij de honderd beste platen in de Radio 2 Top 2000 zit. Door zijn stem door een vocoder te halen, geeft hij het aanstekelijke nummer mysterieuze robotklanken mee.

Hoor een van zijn bijdrages hieronder:

Zijn vaak verkeerd begrepen klanken aan het eind van dat nummer zijn een reliek uit het lp-tijdperk: "Please turn me over", een signaal voor de luisteraar om de plaat om te draaien dus.

In de jaren 80 viel de band uiteen, maar niet voordat er nog één contractueel verplicht album werd opgenomen. Na de eeuwwisseling blies Lynne de formatie weer nieuw leven in, met Tandy. Nieuwe successen bleven uit, maar de klassiekers bleven geliefd: Mr. Blue Sky is bijvoorbeeld uitgebreid te horen in de openingsscène van Guardians of the Galaxy II, met een vrolijk dansende Groot.

In het overlijdensbericht meldde Lynne geen doodsoorzaak, maar Tandy was al langere tijd ziek. Vorige maand had Lynne nog aangekondigd nog één reeks optredens van ELO te gaan geven, het is niet bekend wat dit nieuws voor die Over and Out-tour betekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl