NOS Nieuws

Dag van de Arbeid-manifestaties wereldwijd, 12 agenten gewond in Parijs

Op veel plekken binnen en buiten Europa vonden vandaag grootschalige Dag van de Arbeid-manifestaties plaats. Dat gebeurde veelal geweldloos, maar op sommige plekken liep het uit op confrontaties met de politie.

Zo waren er op een aantal locaties ongeregeldheden bij het 1-mei protest in Parijs. Volgens Franse media werden auto's en vuilnisbakken in brand gestoken. Bij opstootjes werd met stenen en vuurwerk naar agenten gegooid. Twaalf agenten raakten gewond. Zeker 45 demonstranten werden opgepakt.

Minstens 18.000 mensen liepen volgens de Parijse politie mee in de protestmars door de Franse hoofdstad, al spreken de vakbonden van 50.000 demonstranten. In heel Frankrijk waren naar schatting van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 121.000 demonstranten op de been.

 • AFP
  Een demonstrant wordt opgepakt tijdens de 1-mei demonstratie in Parijs
 • AFP
  Demonstranten staken geknutselde olympische ringen in de brand
 • AFP
  Een busje ging in vlammen op in de Franse hoofdstad
 • AFP
  Pro-Palestijnse demonstranten voegden zich dit jaar bij de 1-mei demonstratie in Parijs

1 mei-demonstraties lopen in de Franse hoofdstad vaker uit op confrontaties met de politie. Vorig jaar werden zeker 540 mensen aangehouden en raakten 406 agenten gewond.

Taksimplein

In Istanbul zijn zeker 200 demonstranten opgepakt toen zij het Taksimplein probeerden te bereiken. De politie heeft traangas en rubberen kogels ingezet.

 • AFP
  De Turkse oproerpolitie blokkeert de toegang tot het Taksimplein
 • AFP
  Toen demonstranten het Taksimplein probeerden te bereiken, kwam het tot confrontaties met de politie
 • AFP
  Demonstranten helpen vrouw die gewond raakte tijdens een confrontatie met de oproerpolitie
 • AFP

Het Taksimplein geldt traditioneel als het middelpunt van 1 mei-demonstraties, maar daar mag van de overheid sinds 2013 niet meer geprotesteerd worden. Vorig jaar oordeelde het Constitutionele Hof van Turkije dat dit verbod ongrondwettelijk is. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept op tot een opheffing van het verbod. Op andere plekken in de stad waren manifestaties wel toegestaan.

Vrije dag

In Nederland is 1 mei geen feestdag, maar in veel landen zijn werknemers vrij en gaan ze soms de straat op. Ook in onder meer Duitsland, België, Griekenland, Cuba, Japan, Pakistan, Nigeria en Zuid-Afrika voerden werknemers vandaag actie voor betere arbeidsvoorwaarden. In meerdere landen voegden pro-Palestijnse betogers zich bij de 1-mei manifestaties.

 • EPA
  Demonstranten van de Zuid-Koreaanse vakbond protesteren in Seoul tegen de arbeidsvoorwaarden
 • EPA
  Ook in Kaapstad voegden pro-Palestijnse demonstranten zich bij de 1 mei-demonstranten
 • EPA
  1 mei in de Cubaanse hoofdstad Havana

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl