NOS Nieuws

Kersentelers mogen toch langer gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen

Kersentelers die last hebben van een exotische fruitvlieg mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen. Het leek er eerder op dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet zou instemmen met de verlenging, maar demissionair minister Adema van Landbouw heeft nu toch toegezegd.

Adema reageert daarmee op een motie van BBB, die gesteund werd door een meerderheid van de Tweede Kamer. De partijen vreesden samen met de de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) dat er einde zou komen aan Nederlandse kersen, omdat de zogenoemde Suzuki-fruitvlieg al meer dan tien jaar een bedreiging vormt voor fruitkwekerijen. De vliegen leggen eitjes in groeiende kersen, die vervolgens gaan rotten.

De twee bestrijdingsmiddelen, Tracer en Exirel, kunnen schadelijk zijn voor de omgeving als ze in het oppervlaktewater terechtkomen. Eerder stelde het ministerie dat de risico's voor de omgeving te groot waren geworden omdat telers zich niet hielden aan de voorschriften voor de veilige toepassing van bestrijdingsmiddelen. Maar volgens Adema is het aantal telers dat zich niet aan de regels houdt "serieus afgenomen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl