NOS Voetbal

Degradant Vitesse na comeback en zege op Fortuna in de plus

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Fortuna Sittard

Het al gedegradeerde Vitesse heeft zijn fans in de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen reden tot een feestje gegeven. De ploeg van coach Edward Sturing versloeg Fortuna Sittard met 3-2, na een 1-2 achterstand.

Door de overwinning in speelronde 31 klom de hekkensluiter van -1 naar twee punten in de eredivisie. Het was pas de vijfde zege van het seizoen voor Vitesse en de tweede in 2024.

Stand eredivisie

De degradatie van Vitesse werd met de aftrek van achttien punten, vorige week, een feit. Waar nog voor te spelen in het restant van het seizoen? "We zullen de laatste vier wedstrijden alles moeten blijven geven", zei coach Edward Sturing toen. "Je voetbalt ook voor je toeschouwers."

Die gedachte was af te zien aan de opening van Vitesse vandaag. Een actie hier, een combinatie daar. Het was fris en fruitig van de thuisploeg. De Amerikaan Paxten Aaronson zorgde voor het eerste gevaar met een schot op de vuisten van Fortuna-doelman Luuk Koopmans.

'We gaan Europa in'

Met een actie van rechts leidde de Pool Kacper Kozlowski de openingsgoal in. De bal kwam bij Aaronson, die eerst op teamgenoot Thomas Buitink schoot en toen Nathangelo Markelo uitkapte en scoorde (1-0).

De goal bracht een glimlach op de gezichten van de Vitesse-fans. "Wij gaan Europa in", klonk het in het Gelredome.

Gyan de Regt had de 2-0 voor het inkoppen na een voorzet van Anis Hadj-Moussa, maar raakte de bal volledig verkeerd. Voor open doel kopte De Regt voor het doel langs in de handen van Koopmans.

 • ANP
  Fans Vitesse
 • Pro Shots
  Paxten Aaronson viert de 1-0
 • ANP
  Thomas Buitink baalt
 • ANP
  Fortuna viert de gelijkmaker van Inigo Cordoba

Het was een dure misser. Fortuna werd sterker en Eloy Room moest redding brengen op een schot van Kaj Sierhuis. Op slag van rust viel de gelijkmaker alsnog. Mitchell Dijks zette voor vanaf links, via de hak van Mathijs Tielemans ging de bal omhoog en Iñigo Córdoba kopte de 1-1 binnen.

Justin Lonwijk liet na om Fortuna al voor rust op voorsprong te zetten. Na een leep passje van Sierhuis was Lonwijks aanname beroerd. Vijf minuten na rust kreeg Fortuna een strafschop na een overtreding van Ramon Hendriks op Sierhuis. Lonwijk schoot overtuigend binnen (1-2).

Aaronson matchwinner

Dit keer liet Fortuna na om de voorsprong uit te bouwen. Córdoba stond na een voorzet van invaller Alessio Da Cruz volledig vrij bij de tweede paal, maar miste. Door de misser hield Vitesse hoop en ook het publiek bleef achter de thuis[ploeg staan.

Een spandoek met de tekst "met of zonder punten, onze clubliefde is echt" werd onthuld. Het werden zowaar drie punten. Invaller Marco van Ginkel plaatste de bal met binnenkant voet tegen de touwen na terugleggen van Amine Boutrah: 2-2.

Kozlowski leidde met een actie, net als bij de eerste goal, het winnende doelpunt in. De Pool vond Aaronson en die schoot Vitesse met links op 3-2. Comeback compleet. Giovanni van Zwam kreeg nog zijn tweede geel, maar Vitesse hield stand.

'Al gaat het om sneeuwballencup, winnen moet je'

Dansen en zingend vierde het publiek de thuiszege van de hekkensluiter, de eerste thuiszege sinds de 2-0 tegen Heracles op 10 december. Op 19 mei sluit Vitesse het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Ajax. Daarvoor moet de ploeg van Sturing nog naar FC Utrecht en sc Heerenveen.

"Er zitten 17.000, 18.000 mensen. Die hebben een kaartje gekocht of een seizoenkaart", zei coach Sturing na afloop. "Uit respect voor de supporters, de club en ook voor je eigen carrière moet je alles doen een wedstrijd te winnen. Al gaat het om de sneeuwballencup, winnen moet je."

Kijk hieronder naar de reacties van Edward Sturing, Marco van Ginkel en Fortuna-coach Danny Buijs:

Sturing geniet van winst op Fortuna: 'Al gaat het om sneeuwballencup, winnen moet je'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl