Nienke Brinkman
NOS SportAangepast

Geen Olympische Spelen voor Brinkman: 'Mijn benen werkten niet meer'

Het is Nienke Brinkman niet gelukt bij de laatste mogelijkheid de olympische limiet te lopen. Bij de marathon van Hamburg stapte de 30-jarige atlete tussen de meetpunten van de 15 en 20 kilometer uit.

"Mijn benen werkten gewoon niet meer. Ze konden de klappen niet meer opvangen", vertelde Brinkman na afloop. "Toen mijn coach me uit de wedstrijd haalde, zakte ik ook door mijn benen."

Na 30 april is het niet langer mogelijk een gooi te doen naar een startbewijs voor Parijs 2024. Omdat Brinkman ook niet in aanmerking komt om zich via de ranglijst te kwalificeren, zal ze de olympische marathon van komende zomer niet lopen.

"Dat is jammer", aldus de 30-jarige atlete, die in 2022 brons pakte op het EK. "De kans was natuurlijk al heel groot dat ik het niet zou halen, maar ik ben wel blij dat ik het geprobeerd heb. Anders had ik spijt gehad."

Hardnekkige beenblessure

Brinkman kampte een jaar lang met een hardnekkige beenblessure. Pas vier dagen voor de marathon in Hamburg zette haar begeleidingsteam het licht op groen voor deelname.

Het doel van Brinkman in Hamburg was "puur en alleen" het lopen van de limiet, verduidelijkte haar manager Valentijn Trouw voorafgaand aan de marathon.

Ze liep dus niet voor de winst, maar volgde haar eigen schema dat haar een ticket voor de Olympische Spelen van komende zomer moest opleveren. In de eerste kilometers ging dat goed en na vijftien kilometer liep ze op een schema dat haar naar 2.26.14 zou leiden.

2022: Nienke Brinkman met haar bronzen EK-medaille

Dat zou voldoende zijn voor een olympisch ticket, want de limiet ligt op 2.26.50. Maar ze voltooide de marathon niet. Nog voor het meetpunt op 20 kilometer stapte ze uit.

Brinkman benadrukt dat het niet opnieuw om een blessure gaat. "Ik heb gewoon niet genoeg looptraining gedaan in aanloop naar deze marathon. Ik ben half maart weer begonnen met lopen en heb sindsdien net zo veel gelopen als ik normaal gesproken in één week doe."

Toch heeft ze er ook wel van genoten weer aan de start van een marathon te staan. "Ik had er ook echt zin in. Ik had alleen net even wat meer tijd nodig in de voorbereiding."

Bernard Koech won net als vorig jaar de marathon van Hamburg bij de mannen. Met 2.04.23 bleef de Keniaan 0.14 boven zijn parcoursrecord. Bij de vrouwen ging de zege ook naar Kenia: Irine Cheptai won in 2.18.21.

Luijten en Hassan

Anne Luijten en Sifan Hassan waren al wel langere tijd zeker van een startbewijs voor de olympische marathon. Luijten, tweevoudig nationaal kampioene, liep vorig jaar tijdens de marathon van Amsterdam een tijd van 2.26.36.

Of Hassan de marathon opneemt in haar olympische programma is nog niet duidelijk. Met 2.13.44 heeft de in Ethiopië geboren atlete de tweede tijd ooit gelopen achter haar naam.

Pas vlak voor de Spelen besluit Hassan of ze start op de marathon of de voorkeur geeft aan het baanprogramma. Daar kan ze kiezen uit de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Een andere mogelijkheid is dat Hassan een deel van het baanprogramma combineert met de marathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl