Alex Pastoor
NOS Voetbal

Pastoor even klaar als trainer: 'Gezin gewend dat ik eerder wegga of überhaupt niet kom'

Nog vier wedstrijden te gaan en dan zit de trainerscarrière van Alex Pastoor er, in elk geval voorlopig, op. "Ik ben ongelooflijk blij dat ik de beslissing heb genomen. Ik voel enorm veel onafhankelijkheid en vrijheid in mijn hoofd daardoor."

De huidige trainer van Almere City licht op de tribune van de trainingsaccommodatie zijn keuze uitgebreid toe. "Het ligt vooral aan mezelf", aldus Pastoor. "Ik ben iemand die enorm van voetbal houdt, die daar volledig in opgaat en ook rücksichtslos is. Daarmee bedoel ik: ik geef alles wat ik heb, met al mijn krachten en al mijn zwaktes."

Gezin is eraan gewend

Dat rücksichtslose doet volgens Pastoor een heel groot beroep op hemzelf én op zijn gezin. "Mijn gezin is eraan gewend dat ik eerder wegga of dat ik überhaupt niet kom."

Pastoor vindt zichzelf rücksichtslos: 'Doet heel groot beroep op mezelf en mijn gezin'

"We kregen verkering op 31 januari, onze zoon is geboren op 31 augustus. Dat zijn dingen die we altijd vieren, maar is ook altijd de laatste dag van een transferwindow. Dan moet je dus op die dagen, waarop je uiteten bent of even samen bent, toch weer van tafel."

Hij hoort dan altijd de opmerking: "Dat hoort ook bij je werk". Pastoor: "De vraag is of je dat jezelf blijvend wil aandoen."

Opportunisme

De naar eigen zeggen introverte en sensitieve Pastoor vindt dat er inhoudelijk veel mooie dingen zitten aan het trainersvak, maar dat er ook veel is bijgekomen door de jaren heen. "Als je drie keer op rij verliest raken heel veel mensen in paniek, terwijl ze geen enkel idee hebben wat jij de hele dag doet."

"Ik denk dat opportunisme nooit handig is in het maken van beleid voor een bedrijf. Maar ook de verschijningsvorm die dat heeft... Onder andere door de komst van internet heeft het een heel lelijk gezicht gekregen. Als ik daar al geen broertje aan dood had, dan nu zeker wel."

Volgens Pastoor kunnen een heleboel dingen anders aangepakt worden. "In het begin van je trainerscarrière lijd je vaak aan perfectionisme. Als het dan niet naar je zin gaat of de resultaten zijn niet goed, is je eerste reflex altijd om er meer uren in te gaan steken."

"Dat kan gewoon niet en dat hoeft ook niet", vindt Pastoor. "Op het moment dat mensen goed begeleid worden, kun je een heleboel van dit soort dingen bespreken, waardoor je denk ik tijd en energie overhoudt het vak meer te relativeren en beter uit te oefenen."

Alex Pastoor (rechts) met Rajiv van la Parra

De trainer van Almere City denkt dan vooral aan "een soort van mentorship", een rol die hem goed zou passen. "Mensen begeleiden die aan het vak beginnen en ze behoeden voor de reeks aan fouten die ik onderweg heb gemaakt."

Terugkeer niet uitgesloten

Maar ook een kortstondige terugkeer in de toekomst als trainer sluit hij niet helemaal uit. "Als ik al ergens zou tekenen, zou het niet langer zijn dan een jaar." Pastoor doelt dan bijvoorbeeld op een club tijdelijk uit de brand helpen als er een trainer vertrokken is en er voor een overbruggingsperiode iemand nodig is.

"Er zijn hartstikke veel dingen die ik zou kunnen doen." Tegelijkertijd wil Pastoor straks heel graag iets totaal anders doen. "Al is het alleen maar om mezelf de ruimte te geven te ontdekken of er inderdaad nog meer is dan alleen maar voetbal."

"Wat het me brengt, zullen we wel zien. En misschien brengt het uiteindelijk niks in het laatje", denkt Pastoor alvast vooruit. "Maar in Nederland kun je altijd wel íets doen. Ik voel me nergens te groot voor. Als ik vakken moet vullen om de hypotheek te betalen, dan ga ik dat doen. Als dat me die vrijheid in mijn hoofd blijft opleveren, is dat precies wat ik ga doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl