Een van de veerboten van DFDS
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Rampenoefening op volle zee bij IJmuiden trekt honderden 'slachtoffers'

Er hebben zich nu al meer dan 1200 mensen aangemeld als 'vrijwillig slachtoffer' voor een rampenoefening op een veerboot op volle zee. De Kustwacht had om maximaal 500 mensen gevraagd.

Een van de figuranten die zich hebben aangemeld voor de oefening op 1 juni is Hans Feije (86) uit Heemstede. "Ik vind het gewoon heel erg mooi dat het gebeurt. Er gaan veel ouderen mee met zo'n ferry dus het is ook belangrijk dat die mee-oefenen voor als het misgaat", zegt hij bij NH.

Op 1 juni oefenen de Kustwacht, reddingsdienst KNRM en andere hulpdiensten een ramp met een grote veerboot, voor de kust van IJmuiden. Het scenario van de ramp: op een van de ferry's van scheepvaartbedrijf DFDS breekt op volle zee brand uit. De kapitein besluit dat alle 500 passagiers geëvacueerd moeten worden. Dat besluit is het begin van een oefening die uren gaat duren.

De Kustwacht zet bij de oefening twee helikopters en een vliegtuig in. De KNRM verleent assistentie met zeven reddingsboten. Op land oefent de Veiligheidsregio Kennemerland de verzorging en het afvoeren van 'slachtoffers' naar ziekenhuizen en opvanglocaties. Deskundigen houden in de gaten wat er goed en wat er niet goed gaat, waarbij vooral de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten belangrijk is. Er is vergelijkingsmateriaal: vijf jaar geleden werd een soortgelijke grote oefening gehouden.

De vijfhonderd 'slachtoffers', opvarenden van de veerboot, zijn dus allemaal vrijwilligers. Zij zijn door de stichting OOV-support geselecteerd. Openbare Orde en Veiligheid-support is een non-profitorganisatie, gespecialiseerd in het werven van figuranten voor oefeningen.

Arthur Haijer van OOV-support is verrast door het groot aantal aanmeldingen. Hij wijst erop dat de aanmelding inmiddels helemaal gesloten is. Ook worden geen mensen meer op de wachtlijst geplaatst.

Sommige figuranten in spe reageerden wat overmoedig, zegt Haijer. "Ik heb mijn vaarbewijs", schreef iemand. "Ik kan die boot wel varen tijdens de oefening". Een ander gaf aan mee te willen doen als ze met een helikoper van boord zou worden gehaald. Toen haar was uitgelegd dat alleen mensen met een speciale opleiding in aanmerking komen voor een redding met een kustwachtheli, haakte ze af.

Explosieven op het lichaam

OOV-support kreeg opvallend veel aanmeldingen van mensen die in films hadden gefigureerd. "Zo was er iemand die aangaf dat hij al twintig jaar ervaring had als figurant in filmproducties, met kleine stukjes tekst en zelfs explosieven op het lichaam", aldus Haijer, die tegelijkertijd benadrukt dat dit soort vaardigheden er niet per se toe doen op 1 juni.

Wat er wel toe doet, is de conditie van de opvarende. "Je moet van een slingerend schip kunnen overstappen in een wiebelige sloep. Dan moet je wel fit zijn", stelt Haijer. Ook al is hij geen twintig meer, vrijwilliger Hans Feije maakt zich wat dat betreft geen zorgen. "Ik fiets iedere dag en ik loop veel. Ik kom net van de markt waar ik anderhalf uur heb rondgelopen. Mijn conditie is prima."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl