NOS Nieuws

Heel veel Saharastof in Griekenland: 'Apocalyptisch'

Een dikke, geel-oranje deken leek er over het zuiden van Griekenland te liggen. Bij zonsondergang kleurde de lucht knalrood. Zo'n grote hoeveelheid Saharastof als er vandaag in de Griekse lucht hing, komt niet vaak voor.

Dat wat Saharastof Griekenland aandoet, is niet ongebruikelijk. Ook in Nederland komt het wel eens voor bij een sterke zuidelijke stroming. Maar het zuiden van Griekenland had dus met bijzonder hoge concentraties stof uit Noord-Afrika te maken.

Het levert niet alleen intrigerende beelden op; mensen kunnen er ook behoorlijk last van hebben. De hele kleine stofdeeltjes kunnen diep in de longen doordringen. Dat merkten ook de ziekenhuizen in de stad Kalamata en op het eiland Kreta, waar meer mensen dan normaal zich meldden bij de spoedeisende hulp, vooral met klachten aan de luchtwegen.

De overheid had al gewaarschuwd voor het stof en adviseerde vooral mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën om niet naar buiten te gaan. Ook werd aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden en om niet te gaan sporten in de buitenlucht.

Door zandstormen in de Sahara kan zand en stof hoog de lucht in worden geblazen. Daar drijft het mee op de wind. Het zand daalt vaak snel neer, omdat het te zwaar is om lang te blijven zweven. Maar de lichtere stofdeeltjes kunnen duizenden kilometers afleggen.

Stof is niet het enige wat uit de Sahara komt gewaaid. Ook de hitte verplaatst zich: in het westen van Kreta werd vandaag een temperatuur van bijna 37 graden gemeten. Gemiddeld is het daar rond deze tijd een graad of 22.

Morgen draait de wind, en dan zou het meeste stof én de ergste hitte weer uit Griekenland moeten verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl