NOS Wielrennen

Sprintaantrekker Zijlaard zegeviert in ultrakorte proloog Romandië: 'Een droom'

Zijlaard verrast met eerste profzege in ultrakorte proloog in Ronde van Romandië

Maikel Zijlaard heeft de ultrakorte proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De 24-jarige Nederlander, doorgaans sprintaantrekker bij het Zwitserse Tudor, verraste alle klassementstoppers in de tijdrit van slechts 2,28 kilometer door de bochtige straten van Payerne.

Zijlaard raffelde het parcours, waar vrijwel alle renners kozen voor een gewone fiets in plaats van een tijdritfiets, af in 2.55 minuten. Cameron Scott werd op slechts 0,90 tweede. Nummer drie werd Julian Alaphilippe op twee tellen van de Nederlander.

Voor Zijlaard - zoon en kleinzoon van de beroemde dernybestuurders Ron en Joop Zijlaard en neef van Michael Zijlaard en Leontien Zijlaard-van Moorsel - is het zijn eerste profzege.

"De laatste twee uur waren de ergste van mijn leven", zei een stralende Zijlaard na afloop. "Ik startte heel vroeg en moest daarna lang wachten tot iedereen binnen was. Ik wilde dit zó graag en wist dat ik hier vrij goed in ben. Maar toch kan ik het niet geloven. Dit is een droom!".

Bekijk hieronder de vreugde van Zijlaard als na lang wachten de laatste renner over de streep is gekomen in de proloog van de Ronde van Romandië.

Zijlaard debuteerde vorig jaar in het profpeloton bij de ploeg van Fabian Cancellara, de man die hij als kind adoreerde. Niet gek dus dat hij zich in Payerne, een klein stadje in de buurt van Cancellara's thuisbasis Bern, van zijn beste kant wilde laten zien.

Hij ging vroeg van start, nam alle risico's in de veertien (!) haakse en terugdraaiende bochten en wist toch een gemiddelde snelheid van bijna 47 kilometer per uur te bereiken.

De explosieve Ethan Hayter (Ineos), vooraf aangeduid als favoriet voor deze proloog, slaagde daar niet in. De Brit maakte in de eerste bocht al een foutje en ging daarna zelfs de hekken in.

Julian Alaphilippe op weg naar een sterke tijd in de proloog van de Ronde van Romandië.

Lang leek oud-wereldkampioen Alaphilippe (Soudal-QuickStep) het dichtst in de buurt te komen van de dagzege, tot de laat gestarte Australiër Scott nog akelig dicht in de buurt kwam van de tijd van Zijlaard.

De renner van Bahrain kwam een kleine seconde te kort. "Ik ging helemaal kapot in die hotseat", vertelde Zijlaard later op de avond bij Langs de Lijn En Omstreken. "Er was zo'n tent, waar gelukkig geen camera op stond. Het was niet te doen. Ik denk dat ik meer heb afgezien in de twee uur in die hotseat dan in de proloog zelf. Poeh, dat doet pijn aan je hart, joh."

Normaal gesproken zou de Ronde van Romandië, met al zijn klimkilometers, niets voor Zijlaard zijn. "Ik denk dat ik de zwaarste (de 1.89 lange Zijlaard weegt 73 kilo volgens ProCyclingStats, red.) ben die hier aan de start staat. Maar ik win wel mooi die proloog."

Favorieten

Van de favorieten voor de eindzege reed nota bene Enric Mas (Movistar) de beste tijd. De Spaanse klimmer, toch niet bekend als tijdritkanon, gaf vijf seconden toe op Zijlaard. De verschillen met de andere klassementsmannen bleven echter klein.

Nederlandse wielervolgers zullen vooral uitkijken naar Thymen Arensman. De Betuwenaar, die over 11 dagen in de Giro medekopman zal zijn naast Geraint Thomas, wil in Zwitserland de puntjes op de i zetten. Hij nam niet te veel risico's in de proloog en eindigde op 14 seconden van de winnaar als 110de.

In de leiderstrui

De zesdaagse Ronde van Romandië gaat woensdag verder met een lastige heuvelrit naar Fribourg, waar Zijlaard in zijn leiderstrui flink wat hoogtemeters zal moeten overleven om de sprint aan te kunnen trekken voor Alberto Dainese.

Donderdag is de eerste aankomst bergop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl