NOS Sport

Rolstoeltennisster De Groot wint Laureus Award, Verstappen buiten prijzen

Gullit reikt Laureus Award uit aan De Groot: 'Je maakt mij trots'

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de Laureus Award voor beste sporter met een beperking gewonnen. De 27-jarige De Groot nam de prestigieuze prijs in ontvangst op een gala in Madrid. Max Verstappen was genomineerd voor beste mannelijke sporter, maar hij moest de eer laten aan tennisser Novak Djokovic.

Er stond in 2023 wederom geen maat op de Nederlandse in het rolstoeltennis. Ze won, net als in 2021 en 2022, alle grandslams: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. In het dubbelspel won ze de Australian Open en Wimbledon en haalde ze de finale op Roland Garros en de US Open.

Djokovic feliciteert De Groot met award: ‘Inspiratie en geweldige ambassadeur’

Begin dit jaar won De Groot, die al drie jaar geen wedstrijd verloor, met de Australian Open haar 21ste grand slam. De Woerdense was al vier keer eerder genomineerd voor de Laureus Award en treedt nu in de voetsporen van haar stadsgenoot Esther Vergeer, die de prijs in 2002 en 2008 in ontvangst mocht nemen.

De jury, bestaande uit tientallen grootheden uit de sportwereld, verkoos De Groot boven parazwemmers Simone Barlaam en Danylo Chufarov, para-atleten Luca Ekler en Markus Rehm en parawielrenster Nicole Murray.

Diede de Groot won in Melbourne haar 21ste grandslamtitel.

De Groot kreeg de prijs uitgereikt door oud-voetballer Ruud Gullit. "If it ain't Dutch, it ain't much", grapte Gullit. De Groot bedankte in haar speech haar moeder, manager en coach voor hun steun. "Deze award is een motivatie en een herinnering dat ik alles kan met een grote lach op mijn gezicht, en zo kunnen alle kleine Diedes op de wereld dat ook."

Bonmatí en Djokovic

Bij de jaarlijkse 'Oscars voor beste sporters' ging de prijs voor beste sportvrouw naar voetbalster Aitana Bonmatí. De Spaanse middenvelder van FC Barcelona won met haar club de Spaanse titel en de Champions League en werd wereldkampioen met de nationale ploeg. Bonmatí mocht een tweede keer het podium op, de Spaanse voetbalsters werden namelijk verkozen tot sportploeg van het jaar.

Bij de mannen ging de prijs voor de vijfde keer naar Djokovic. De Servische tennisser won in 2023 met de Australian Open, Roland Garros en de US Open liefst drie van de vier grandslams. Djokovic, die de finale op Wimbledon verloor van Carlos Alcaraz, sloot het jaar voor de achtste keer af als nummer 1 van de wereldranglijst.

Comeback Biles, doorbraak Bellingham

Turnster Simone Biles won de award voor comeback van het jaar. De Amerikaanse turnster keerde op 26-jarige leeftijd met een glansrijk optreden met vier gouden medailles op de WK turnen in Antwerpen terug aan de top van haar sport. In 2021 leken de 'Twisties van Tokio' het einde van haar carrière leken in te luiden.

  • Reuters
    Viervoudig Laureus Award-winnaar Usain Bolt begroet Jude Bellingham
  • Reuters
    Aitana Bonmatí
  • AFP
    Novak Djokovic kust de Laureus Award

Jude Bellingham ging met de prijs voor 'doorbraak van het jaar' naar huis. De voetballer maakte afgelopen zomer de overstap van Borussia Dortmund naar Real Madrid, waar hij in korte tijd doorgroeide tot een van de beste voetballers van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl