Wilders na formatiegesprekken afgelopen week
NOS NieuwsAangepast

Wilders wil aangifte doen, Timmermans verwerpt beschuldiging

Geert Wilders heeft op X geschreven dat hij aangifte gaat doen tegen Frans Timmermans. Hij reageert daarmee op een uitspraak die Timmermans gisteren deed op een gezamenlijk ledencongres van PvdA en GroenLinks in Apeldoorn.

GL-PvdA-leider Timmermans zei daar: "Mensen, onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt", wat werd gevolgd door een mat applaus.

Wilders interpreteert dat als een bedreiging. "Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld?", zegt hij op X, gevolgd door: "Ik ga aangifte doen".

Kijk hier het moment in de uitspraak van Timmermans:

Timmermans: 'Niets nalaten om te voorkomen dat Wilders aan de macht komt'

Overigens stond in de tekst die journalisten van tevoren kregen, niet "niets nalaten", maar "niet nalaten".

Timmermans zelf zegt in een verklaring ook dat hij helemaal niet tot geweld heeft opgeroepen. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

Over Wilders' actie zegt hij: "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen."

De NOS heeft Wilders om een nadere reactie gevraagd op de verklaring van Timmermans, maar de PVV-leider heeft tot nu toe niet op dat verzoek gereageerd.

In een andere tweet roept Wilders zijn aanhangers op hem te helpen "een eind te maken aan deze levensgevaarlijke linkse ophitserij". Hij verwijst daarbij naar de moord op Pim Fortuyn, die in 2002 werd doodgeschoten door de milieuactivist Volkert van der Graaf.

"Ga de komende dagen allemaal aangifte doen tegen Frans Timmermans bij de politie in je eigen gemeente om de haat van links te stoppen."

Twitter-incontinentie

Wilders onderhandelt met VVD, NSC en BBB over de vorming van een kabinet, maar houdt zich niet aan de bij formatie-onderhandelingen gebruikelijke 'radio-stilte'. Op X gaf hij al meermalen commentaar dat bij zijn onderhandelingspartners niet goed viel.

Timmermans had het in zijn toespraak op het congres in Apeldoorn ook over de "permanente Twitter-incontinentie" van de PVV-leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl