NOS Sport

Geintje met gevolgen: oud-honkbalbondscoach Meulens maakt excuses voor cockpit-video

"Ik zal zo het vliegtuig aan de grond zetten. Dan druk ik gewoon op dit knopje en duw de knuppel naar voren." Hensley Meulens, voormalig tophonkballer en bondscoach van het Koninkrijk der Nederlanden is helemaal in zijn element in de cockpit op een hoogte van zo'n 1,5 kilometer. "Maak je geen zorgen. Relax."

Het grappige filmpje werd gemaakt tijdens een chartervlucht van Denver naar Toronto van de honkballers van Colorado Rockies, de werkgever van hitting coach Meulens. De 56-jarige Curaçaoënaar zelf deelde de video op zijn Instagram-pagina en bedankte de crew van United Airlines voor de geweldige ervaring.

Niet lachen

De vliegtuigmaatschappij kon er niet om lachen. In een verklaring liet United Airlines weten: "We zijn diep geschokt door wat we zien in die video, waarin een ongeoorloofde persoon zich in de cockpit lijkt te bevinden, terwijl de automatische piloot is ingeschakeld."

"Dit is een duidelijke schending van ons veiligheids- en operationeel beleid. We hebben het incident aangegeven bij de FAA (Federal Aviation Administration, red.). Lopende het onderzoek zijn de betrokken piloten op non-actief gesteld."

Hensley Meulens als bondscoach van het koninkrijk der Nederlanden bij de World Baseball Classic van 2017.

Het incident gebeurde tijdens een vlucht op 10 april, maar kwam vrijdag pas naar buiten. Inmiddels heeft Meulens zijn excuses aangeboden, zo laat zijn club weten.

"'Bam Bam' (de bijnaam van Meulens, red.) heeft zich verontschuldigd tegenover de club, de vliegtuigmaatschappij en het team", zo liet algemeen directeur Bud Black van de Major League-club weten. "Zolang het onderzoek loopt, zullen we verder geen commentaar geven."

Black benadrukte dat de positie van Meulens bij de club niet ter discussie staat.

'Bam Bam'

Meulens speelde van van 1989 tot 1993 en van 1997 tot 1999 in de Major League voor New York Yankees, Montreal Expos en Arizona Diamondbacks en daarnaast vele jaren in de topcompetitie van Japan.

Als honkballer stond hij van kinds af aan bekend om zijn slagkracht, vandaar zijn bijnaam 'Bam Bam'. Als (assistent-)coach was hij nog succesvoller: tussen 2010 en 2019 won hij drie keer de World Series met San Francisco Giants. Daarna werkte hij ook nog voor New York Mets, New York Yankees en sinds 2023 Colorado Rockies.

Hensley Meulens (met pet) viert feest met Andrew Susac, Hunter Pence en Brandon Crawford na het winnen van de World Series in 2014.

Als honkballer vertegenwoordigde Meulens Nederland onder meer bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000 en was daar met een tweehonkslag verantwoordelijk voor de eerste olympische nederlaag ooit van grootmacht Cuba.

Sinds 2013 was hij bondscoach van het Nederlandse koninkrijksteam bij drie opeenvolgende World Baseball Classics, de opvolger van het WK honkbal waar ook Major League-sterren aan mogen deelnemen.

Eind 2023 werd bekend dat hij stopt in die functie.

Hensley Meulens speelt een grote rol in het succes van honkballers uit Curaçao als rolmodel en met eigen initiatieven. In 2022 volgden we de voorbereiding van Meulens en zijn spelers op de World Baseball Classic.

Honkballers Curaçao zijn MLB-supersterren, maar vergeten hun roots niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl