Het originele borstbeeld van architect Pierre Cuypers staat weer op z'n plek
Het originele borstbeeld van Pierre Cuypers, een van Nederlandse bekendste architecten, staat weer op zijn plek. In de door hem ontworpen Teekenschool in zijn geboorteplaats Roermond wordt het beeld op 16 mei onthuld.
"Toen we hoorden dat de echte Pierre er nog was en zelfs beschikbaar, dachten we: daar moeten we achteraan", zegt directeur Huub Narinx van de Limburgse Werkgeversvereniging bij L1Nieuws. "In zo'n mooi gebouw met authentieke elementen moet je de authentieke kop hebben."
Pierre Cuypers was een uitermate productieve architect (1827-1921) die niet alleen in Limburg, maar in heel Nederland opviel door zijn bouwstijl. Kenners spreken over 'romantische neogotiek': grote gebouwen met hoge torens, gewelven, pinakels en vele decoraties.
Bekende bouwwerken van zijn hand zijn het Rijksmuseum in Amsterdam, station Amsterdam Centraal, de Sint-Vituskerk in Hilversum en kasteel De Haar vlakbij Utrecht. In Roermond bouwde hij onder meer het Cuypershuis en de Teekenschool.
De kleinzoon van Cuypers maakte het borstbeeld toen de architect in 1917 zijn 90ste verjaardag vierde. Het beeld werd aanvankelijk geplaatst boven aan het trappenhuis van, voluit, de Teekenschool voor nuttige en beeldende kunsten in de binnenstad van Roermond. Dat was geen toeval. Cuypers was nauw verbonden met de school en bekleedde tal van functies binnen de onderwijsinstelling.
De Teekenschool ging begin jaren 60 van de vorige eeuw op in de RK Scholengemeenschap Dr. Cuypers. Toen die school in 1990 verhuisde, verhuisde het beeld mee. Maar door een val raakte het in 2012 zwaar beschadigd. Omdat het te duur was om het beeld (meteen) te laten herstellen, belandde het in het depot van het Roermondse Cuypershuis.
Gipsen beeld
Intussen werd de Teekenschool ingrijpend gerenoveerd. Toen het gebouw klaar was, kwam er in het trappenhuis een verbronsd gipsen beeld van de architect te staan. "Veel mensen weten niet eens dat dat beeld niet origineel was", zegt Huub Narinx.
Hem was het gipsen beeld een doorn in het oog. Juist omdat de Limburgse Werkgeversvereniging tegenwoordig eigenaar is van de voormalige Teekenschool en het in gebruik heeft als kantoorgebouw.
"Het is een markante hal met een bijzonder trapportaal", zegt Narinx. "Het borstbeeld staat er zo prominent dat we het altijd zonde vonden dat er een gipsen variant stond." Narinx besloot daarom op zoek te gaan naar het origineel.
Die zoektocht leverde snel resultaat op. De school bleek het borstbeeld in bruikleen te hebben gegeven aan erfgoedstichting Cuyperiana. De originele sokkel was aan die stichting gedoneerd.
Samen met Cuyperiana heeft de Limburgse Werkgeversvereniging het borstbeeld uit het depot gehaald en laten restaureren. Inmiddels staat het weer in het trappenhuis, al is het voor het publiek nog even afwachten hoe het er nu uitziet. Het beeld wordt op 16 mei onthuld, de geboortedag van Cuypers. "Er ligt nu een laken overheen", vertelt Narinx. "We vonden niet dat we Ozze Pierre onafgedekt konden laten staan tot die tijd."