NOS Nieuws

Wekdienst 19/04: Groningenveld sluit definitief • Aftrap verkiezingen India

Goedemorgen! Vandaag wordt symbolisch de wet ondertekend die definitief de gaswinning stopt in het Groningenveld. Ook beginnen in India de parlementsverkiezingen.

Eerst het weer: de regen trekt vanochtend naar het zuidoosten weg. Daarna afwisselend wolken, zon en buien. Het wordt 8 tot 11 graden.

Weer 19.4

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De wet die de gaswinning in het Groningenveld definitief stopt, wordt vandaag symbolisch ondertekend. Dat gebeurt op de plek waar 65 jaar geleden voor het eerst gas werd gevonden.
  • De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen komen bijeen op Capri in Italië. Ze praten over onder meer de Russische invasie in Oekraïne en de situatie in de Gazastrook.
  • India houdt vanaf vandaag zes weken lang parlementsverkiezingen. De inwoners van het land kunnen in zeven fases, verschillend per regio, naar de stembus. De uitslag wordt bekendgemaakt op 4 juni.
  • De NAVO-Oekraïne-raad komt bijeen om de luchtafweer in Oekraïne te bespreken. Verschillende defensieministers, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en NAVO-chef Jens Stoltenberg zijn aanwezig.

Wat heb je gemist?

Israël heeft een aanval uitgevoerd op een locatie in Iran, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen verschillende media. In de vroege ochtend was Iran nog weinig mededeelzaam over wat er precies is gebeurd.

Het zou volgens Iraanse bronnen gaan om een droneaanval. Iraanse staatsmedia zeggen dat drie drones boven Isfahan door het luchtverdedigingssysteem zijn neergehaald. Hierbij wordt overigens niet gezegd dat de drones uit Israël afkomstig zijn.

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vier jaar geleden zag Venezuela er heel anders uit, maar tegenwoordig is alles er te koop als je geld hebt. Vooral met dollars, hoewel deze munteenheid nooit officieel werd ingevoerd. Met de economie van het Zuid-Amerikaanse land gaat het namelijk weer beter. Correspondent Nina Jurna legt uit hoe dat komt.

Correspondent Nina Jurna neemt je mee terug naar Venezuela, waar de economie weer groeit

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl