Skjelmose tijdens de Waalse Pijl
NOS Wielrennen

Skjelmose hersteld van zware onderkoeling Waalse Pijl: 'Nog nooit zo naar gevoeld'

  • Frank Hettinga

  • Frank Hettinga

Mattias Skjelmose (23) zegt geen complicaties over te hebben gehouden aan de zware onderkoeling die hij opliep tijdens de Waalse Pijl, aldus de Deense wielrenner donderdag tijdens een persconferentie. Sterker nog, hij zegt in de beste vorm van zijn leven te verkeren.

Even terug naar woensdag, zo'n vijftig kilometer voor de finish van de Waalse Pijl. Skjelmose leek zijn ledematen nauwelijks meer onder controle te hebben. Zijn armen, zijn benen, zijn hele lichaam spartelde, zo bevangen door de kou en regen was hij geraakt.

De renner van Lidl-Trek kon niet meer zelf van zijn fiets stappen. Twee mannen moesten hem van zijn zadel trekken en hem naar een ploegleidersauto dragen.

Zo kijkt Skjelmose terug op zijn rit:

Wielrenner Skjelmose over onderkoeling: 'Nog nooit zo naar gevoeld'

Normaal gesproken draait de Belgische semi-klassieker vooral om de absurd steile heuvel de Muur van Hoei, die de renners viermaal moeten slechten.

Deze editie was echter alles anders. Het mondde uit in een ware slijtageslag vanwege het noodweer dat Wallonië teisterde. Onweer. IJsregen. Hagel. En zelfs sneeuw. Slechts 44 van de 175 renners haalden de finish van de Waalse Pijl, gewonnen door Stephen Williams.

Ik denk dat het veel erger had kunnen aflopen.

Mattias Skjelmose

"Ik realiseerde me eerst niet dat ik onderkoeld was geraakt", zegt Skjelmose donderdagmiddag tijdens een online persconferentie die eigenlijk was bedoeld om vóóruit te blikken. Zondag wacht namelijk alweer de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

"Ik was zó aan het rillen op de fiets. Toen we de tweede keer op de Muur van Hoei kwamen, kon ik mijn lichaam niet meer controleren. Ik heb me denk ik nog nooit zo naar gevoeld, maar gelukkig ben ik ontzettend goed opgevangen door onze ploegarts. Hij gaf me veel warme drankjes en gezonde dingen. Daardoor kon ik snel herstellen. Mijn lichaamstemperatuur steeg gelukkig erg snel. Ik denk dat het veel erger had kunnen aflopen."

Onderkoelde Skjelmose wordt weggedragen in apocalyptische Waalse Pijl

Hoe het allemaal begon? "Wielerploeg UAE viel al vrij vroeg aan. Net toen het begon te hagelen. Ik probeerde te volgen, maar kreeg mijn regenjasje niet op tijd aan. En toen het eindelijk lukte, de eerste keer bovenop de Muur van Hoei, was het al te laat. Ik kreeg het zo ontzettend koud, daar kon ik niet meer van herstellen. De kou trok door tot in mijn botten. Zonde, want ik voelde me erg goed."

"Eigenlijk had ik gedacht dat de organisatie zich zou beroepen op het protocol voor extreem weer. Zeker door de hagel en het onweer. Ik denk dat het weer vijftien minuten lang slecht genoeg was om de koers te stoppen."

Terugblikkend: "De grootste fout die we gemaakt hebben, is dat we niet goed voorbereid waren op de regen."

Uno-X 'supergoed' voorbereid

Skjelmose geeft de wielerploeg Uno-X een pluim. De renners van de Scandinavische formatie reden allemaal de Waalse Pijl uit. "Zij waren supergoed voorbereid, misschien hadden ze het in het begin van de koers veel te warm in hun kleren, maar dat heeft ze uiteindelijk wel gered."

Normaal gesproken gedijt Skjelmose juist goed in de kou. "Ik worstel er eigenlijk nooit mee. Maar ik heb deze winter hard gewerkt om gewicht kwijt te raken, zo'n twee kilo, omdat dat heel erg helpt in de hitte. Maar gisteren hebben we gezien dat gewichtsverlies ook een groot nadeel kan hebben in de kou."

Ingepakte renners over het kletsnatte asfalt tijdens de Waalse Pijl

Skjelmose won dit jaar al een etappe in Parijs-Nice en behoorde op voorhand tot de favorieten voor de winst. Vorig jaar werd hij tweede, achter Tadej Pogacar. De Sloveen besloot zijn titel dit jaar niet te verdedigen en ook Mathieu van der Poel was er niet bij. Ze spaarden zich voor Luik-Bastenaken-Luik.

Ook voor dat wielermonument zijn de weersverwachtingen niet mals. "Ik heb sinds ik wakker werd vanochtend al zeker tien keer naar het weerbericht gekeken", vertelt Skjelmose. "Maar deze keer zal ik in elk geval goed voorbereid zijn. Ik zal me nu goed aankleden vóór het slechte weer komt."

Hij denkt in elk geval goed genoeg hersteld te zijn. "Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik in de beste vorm van mijn leven ben. Ik heb mezelf gisteren helaas niet kunnen tonen, maar ik weet hoe goed ik me voel. Ik geloof echt dat ik zondag een kans maak."

Met bravoure: "Ik zie mezelf wel op het podium staan, samen met Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl