De twee kleine plompe lori's in Amersfoort
NOS Nieuws

Zeldzame giftige nachtaapjes-tweeling geboren in Amersfoort

In Amersfoort zijn twee zeldzame nachtaapjes geboren. Het zijn plompe lori's, een bedreigde diersoort die vooral voorkomt in de natuur van Vietnam en Laos. Dierenpark Amersfoort heeft sinds begin deze maand vier van die dieren: moeder, vader en de tweeling.

Sinds een paar dagen zijn de jongen meer aan het ontdekken en heeft de dierentuin beelden van ze gemaakt. Ze zijn nu zeven centimeter groot. "Het gaat goed met ze", vertelt verzorgster Christel Broekman. "De tweeling kijkt nieuwsgierig om zich heen, maar verkent de omgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten."

De kleine plompe lori is een halfaap en familie van de lori-achtigen. Die hebben een ronde kop en grote ogen, zodat ze 's nachts goed kunnen zien. In het wild zijn ze daardoor juist kwetsbaar, want door hun reflecterende ogen zijn ze een makkelijke prooi voor jagers.

Giftig zoogdier

Het zijn nachtdieren, die zich overdag schuilhouden in de bomen. Ze bewegen zich traag, maar kunnen bij het jagen op insecten razendsnel zijn. Ze worden maximaal 40 centimeter groot.

Bijzonder is dat ze als een van de weinige zoogdieren giftig zijn. "Voordat de moeder op jacht gaat, likt zij aan haar ellebogen die speciale gifklieren hebben. Vervolgens likt zij haar jong, zodat het gif het jonge dier beschermt tegen vijanden", vertelt Broekman.

De kleine plompe lori, hier moeder en kind, is een halfaap

Het giftige nachtaapje is onder meer bedreigd omdat ze in Azië als huisdier worden gehouden en gebruikt in de traditionele geneeskunde. En hun leefgebied wordt steeds kleiner door het kappen en verbranden van de bossen.

Het geslacht van de jongen in Amersfoort is nog niet bekend. Dat wordt op een later moment vastgesteld aan de hand van DNA-onderzoek van een haartje van de jonge dieren.

"De kersverse moeder is beschermend over haar jongen. Daarom wachten we er nog mee totdat de moeder het toelaat dat wij in de buurt komen", zegt de verzorgster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl