De Britse politie arresteerde meerdere mensen, onder meer in Bromley, Londen
NOS Nieuws

Internationaal phishing-netwerk opgerold, vijf arrestaties in Nederland

De politie heeft in verschillende landen een groot phishing-netwerk opgerold dat nep-websites van bijvoorbeeld banken en overheidsinstanties verkocht aan andere criminelen, die er op hun beurt mensen mee probeerden op te lichten. Zo zijn 500.000 creditcardgegevens buitgemaakt en 1,2 miljoen wachtwoorden gestolen.

Wereldwijd zijn er 37 mensen gearresteerd, vijf van hen in Nederland. In totaal doorzochten politiediensten meer dan 70 adressen. Het onderzoek begon al in de zomer van 2022 en stond onder leiding van de Londense politie. Ook de Nederlandse politie, Europol en de FBI waren erbij betrokken.

Het netwerk LabHost op het darkweb werd volgens de Londense politie in 2021 opgezet door een crimineel cybernetwerk. Oplichters zonder technische vaardigheden konden inloggen en kiezen uit bestaande sites of op maat gemaakte pagina's aanvragen van vertrouwde merken die waren nagemaakt.

Ze bombardeerden hun slachtoffers vervolgens met berichten die bedoeld waren om hen ertoe te verleiden online betalingen te doen. Volgens de politie van Londen trapten vooral jongere mensen in de phishing-zwendel. Inmiddels is het netwerk door de politie geïnfiltreerd en verstoord.

Ook invallen in Nederland

In totaal waren er achttien landen betrokken bij het onderzoek. In Nederland werkte onder meer het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland eraan mee. Er zijn zes Nederlandse woningen doorzocht en daarbij werden onder andere 57 gegevensdragers, ruim honderd simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen.

De vijf Nederlandse arrestanten komen uit Leeuwarden, Papendrecht, Woudenberg en Vleuten en zijn tussen de 21 en 36 jaar oud. Naast die aanhoudingen heeft de politie ook twee 'stopgesprekken' gevoerd met gebruikers van de site. De politie sluit meer acties niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl