Tessa Wullaert juicht na de vroege 1-0
NOS Voetbal

Wullaert schiet Fortuna naar eerste bekerfinale, zelf won ze er al negen

Twee jaar na de oprichting van de vrouwentak heeft Fortuna Sittard al de finale van de KNVB-beker bereikt. In de halve finale won de Limburgse ploeg mede dankzij twee treffers van aanvoerder Tessa Wullaert en een hattrick van María Ólafsdóttir Grós met 0-5 op bezoek bij Excelsior.

In de finale op 20 mei treft Fortuna vijfvoudig winnaar Ajax, dat gisteren na verlenging Feyenoord klopte in de andere halve finale.

Voor de 31-jarige Wullaert kan de tiende keer worden dat ze een beker wint. Eerder pakte ze met Standard Luik en Anderlecht in totaal drie keer de beker in België. Met VfL Wolfsburg won de topspits driemaal de DFB Pokal en ze veroverde twee keer de FA Cup en één keer de League Cup met Manchester City.

Vreugde bij de speelsters van Fortuna

Wullaert, die met 82 treffers topscorer aller tijden is van de Belgische nationale ploeg, vertrekt komende zomer bij Fortuna Sittard. Vanwege financiële redenen besloot ze haar aflopende contract niet te verlengen. Het is nog niet bekend wat de nieuwe club wordt van de huidige topscorer van de eredivisie met 21 goals.

Afgekeurd

In het matig gevulde Van Donge & De Roo-stadion kwam Fortuna al na vijf minuten op voorsprong. Wullaert schoot binnen na gepruts achterin bij Excelsior.

De Rotterdamse hekkensluiter van de eredivisie maakte het nummer vier Fortuna daarna behoorlijk lastig. Sabrina Ellouzi zag een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel en schoot een open kans na een flinke fout van Alieke Tuin over.

Tussendoor was Fortuna nog gevaarlijk via Jarne Teulings, maar zij raakte de buitenkant van de paal. Na een uur spelen gaf Teulings wel een fraaie assist bij de 0-2 van Wullaert, die alleen voor keeper Isa Pothof gedecideerd raak schoot.

Wullaert haalt uit voor de 0-2

Vijf minuten later mocht Wullaert een strafschop nemen na een lichte overtreding op Teulings. Vanaf elf meter bleek de topspits niet feilloos: ze schoot wild over.

Fortuna kreeg steeds meer ruimte en in de slotfase bleek ook Grós te kunnen scoren. Met een bekeken schuiver en een twee intikkers na counters tekende de IJslandse voor 0-3, 0-4 en 0-5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl