NOS Wielrennen

Niewiadoma steekt op steile slotklim Vollering de loef af en wint Waalse Pijl

Niewiadoma klopt Vollering in Waalse Pijl

Katarzyna Niewiadoma heeft de 27ste editie van de Waalse Pijl voor vrouwen op haar naam gebracht. De Poolse kwam na 146 kilometer koers als eerste boven op de steile Muur van Hoei, als altijd de scherprechter in de Belgische finishplaats.

Demi Vollering, de winnares van vorig jaar, leek lang op weg naar een volgende zege, maar moest in de laatste 150 meter het antwoord op een versnelling van Niewiadoma schuldig blijven.

Vollering: 'Ik miste de heuvels die het zwaarder maken, jammer'

Het beestenweer in de Ardennen - koud en nat - ten spijt namen Sara Martin, Julie Van de Velde en Elena Hartmann na zo'n 40 kilometer de benen. Halverwege de koers, de traditionele opmaat voor de voorjaarsklassieker voor Luik-Bastenaken-Luik van komende zondag, had het trio een voorsprong van 2.40 minuten opgebouwd.

Hoewel de ploeg van Visma-Lease a Bike tempo maakte in het peloton, groeide de marge tot boven de vier minuten. Pauliena Rooijakkers en Grace Brown waren de eersten die de achtervolging inzetten, terwijl zowaar het zonnetje zich even liet zien.

Geen Côte de Cherave

Hartmann moest vooraan passen op de eerste passage van de Muur, die anders dan vorig jaar twee keer in plaats van drie keer bedwongen moest worden, terwijl de pittige Côte de Cherave wegens wegwerkzaamheden helemaal uit het parcours was verdwenen.

Sara Martin en Julie Van De Velde op De Muur van Hoei

Rooijakkers en Brown achterhaalden de geloste Zwitserse, maar konden ook zelf het peloton niet op afstand houden. Na een versnelling van de meute op de Côte d'Ereffe - zo'n 14 kilometer van de streep - kwamen ook Martin en Van de Velde snel in zicht.

De andermaal weggepiepte Rooijakkers sloot met nog 10 kilometer voor de wielen als eerste aan bij de twee koploopsters, maar het trio kreeg al snel gezelschap van het peloton. Het was wachten geblazen op de beslissende 'sprint' op de Muur, hoewel er wel wat ontsnappingspogingen volgden.

Markus probeert het

Riejanne Markus probeerde het namens Visma-Lease a Bike, dat vijfvoudig winnares Marianne Vos thuis had gelaten. De tijdrijdster hield het lang vol, maar was kansloos toen de laatste klim van 1,3 kilometer met een gemiddelde stijging van 9,6 % opdoemde, hoewel haar voorsprong aan de voet zo'n 15 seconden bedroeg.

Riejanne Markus met een geringe voorsprong op het peloton

Vollering zette zich aan kop van het peloton en passeerde als eerste de moedige Markus. De kopvrouw van SD Worx kreeg een vijftal rensters mee in het wiel, van wie Elisa Longo Borghini en Niewiadoma dat het langst volhielden.

Niewiadoma bleek de beste benen te hebben en klopte Vollering, die genoegen moest nemen met de tweede stek.

Haar 29-jarige Poolse opvolgster, altijd strijdend maar dikwijls naast de hoofdprijs grijpend, kon haar geluk niet op en liet haar tranen de vrije loop. Het was haar eerste zege in een grote wedstrijd sinds de Amstel Gold Race in 2019.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl