NOS NieuwsAangepast

BabyTV opnieuw gehackt: allerkleinsten kijken kwartier naar Russische propaganda

Op kinderzender BabyTV is voor de tweede keer in korte tijd Russische propaganda te zien geweest. Ditmaal kon zeker een kwartier gekeken worden naar Russische muziekvideo's afgewisseld met oorlogsbeelden.

BabyTV is een Disney-programma dat via de satelliet wordt verspreid en in Nederland door Ziggo wordt uitgezonden. Ziggo zegt geschrokken te zijn van de beelden die vanmiddag te zien waren.

"Het is absoluut niet de bedoeling dat kinderen en baby's aan dit soort beelden worden blootgesteld. Wij hebben dan ook direct contact opgenomen met Disney en we hebben hen gevraagd om te onderzoeken hoe dit soort beelden op BabyTV hebben kunnen verschijnen. Uit voorzorg hebben wij BabyTV tot nader order op zwart gezet."

Signaal verstoord

Disney is verantwoordelijk voor de distributie via de satelliet. Het Franse Eutelsat, dat het signaal verzendt, werd de vorige keer gehackt. Of de hackers daar deze keer weer hebben toegeslagen is niet duidelijk.

Ziggo heeft de beelden verwijderd uit het archief, waardoor ze niet meer terug te kijken zijn via Ziggo. Provider KPN, die ook BabyTV uitzendt, is bekend met de berichten, maar zegt dat bij KPN geen Russische propaganda is uitgezonden. Wel was het signaal korte tijd verstoord.

Tweede keer in korte tijd

Op 6 april werd BabyTV voor het eerst overgenomen. Toen duurde het aanzienlijk korter.

Wie er achter de hacks zit is niet bekend. Rusland heeft wel vaker cyberaanvallen op satellietbedrijven uitgevoerd. Deskundigen vermoeden dat de Russische overheid erachter zit vanwege de professionaliteit van de hack.

Onder andere deze beelden waren vanmiddag te zien op BabyTV:

BabyTV opnieuw gehackt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl