Juan Pedro López komt over de finish
NOS Wielrennen

Eerste profzege López in Ronde van de Alpen na urenlange ontsnapping Ganna

Juan Pedro López heeft een dubbelslag geslagen in de derde etappe van de Ronde van de Alpen. De 26-jarige Spanjaard van Lidl-Trek kwam solo over de streep en boekte zo zijn eerste profzege. Hij nam ook de leiderstrui over van Tobias Foss.

De dag werd gekleurd door een lange ontsnapping van Filippo Ganna, ploeggenoot van Foss bij Ineos.

Ganna urenlang vooruit

Na twee zonnige dagen werden de renners in de derde rit, in en rond het Oostenrijkse plaatsje Schwaz, geconfronteerd met kou en stromende regen.

Ganna had geen trek in een koude dag in het peloton. De Italiaanse tijdritspecialist ging al na 14 kilometer op avontuur. Over relatief vlakke wegen in het dal rond de rivier de Inn reed de warm ingepakte Ganna een voorsprong van vier minuten bij elkaar.

Maar het venijn van de etappe wachtte in de staart, toen de Weerberg en de Pillberg tweemaal beklommen moesten worden. De combinatie van vergelijkbare beklimmingen van ruim drie kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van zo'n tien procent maakte het voor de sterke Ganna zwaar om vooruit te blijven.

Op de eerste klim hield de Italiaan nog stand, de tweede hindernis werd hem te gortig. Ook het peloton was inmiddels flink uitgedund.

Romain Bardet, twee jaar geleden eindwinnaar in de Alpenronde, was een van de eersten die het aandurfde zijn regenjas uit te trekken en plaatste meteen een aanval. De Fransman kwam niet ver, waarna Giulio Pellizzari het probeerde. Hij kreeg López met zich mee.

López solo

Op de tweede keer Weerberg ging bij López de regenjas uit. Met een fikse versnelling hoopte de renner van Lidl-Trek zijn Italiaanse vluchtpartner te lossen. Op de laatste beklimming van de dag lukte dat.

Op de achtergrond deed Wout Poels nog een poging de tegenaanval in te zetten, maar López was al uit het zicht verdwenen. Hij kwam solo aan in het centrum van Schwaz.

Achter nummer twee Pellizzari volgde een groep van acht renners, met daarin Poels, op een kleine veertig seconden.

Er wachten nog twee zware etappes in de Ronde van de Alpen, die donderdag terugkeert op Italiaanse bodem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl