Uitzonderlijk noodweer in Golfstaten, vliegveld Dubai onder water
Het openbare leven in de Golfstaten is nog altijd ontregeld door de zware regenval van afgelopen dagen. Gisteren viel er in minder dan 24 uur 254 millimeter neerslag. Het noodweer is uitzonderlijk in het gebied, sinds 1949 heeft het er niet meer zo hard geregend.
Vluchten naar Dubai worden omgeleid of zijn vertraagd en de luchthaven raadt reizigers af om naar de Golfstaat te reizen. Dubai heeft een van de grootste vliegvelden ter wereld.
Niet alleen het vliegverkeer, maar ook de inwoners van Verenigde Arabische Emiraten hebben last van de overvloedige regenval. Een van de belangrijkste snelwegen in Dubai is ondergelopen. Winkelcentra en scholen blijven ook vandaag dicht en overheidspersoneel werkt thuis.
Op sociale media verschenen beelden van de ondergelopen luchthaven:
De Nederlandse Eva Beens woont ruim twaalf jaar in Abu Dhabi. In een gesprek met de NOS vertelt ze dat ze dit nog nooit heeft meegemaakt. "Wij wonen in een appartementencomplex op de tweede verdieping. Het ging gisteren behoorlijk tekeer. Het werd ineens heel donker en de regen kwam met bakken uit de hemel. Omdat je het hier niet gewend bent, was het best beangstigend."
Het regende door de ramen heen
Op verschillende filmpjes is te zien dat gebouwen zijn ondergelopen en met man en macht wordt geprobeerd om het water op te dweilen. Ook bij Beens kwam het water naar binnen. "De gebouwen zijn niet berekend op zulke hoeveelheden neerslag. Er was wel gewaarschuwd voor het noodweer, dus we wisten dat er wat aan kwam, maar toch vlogen bij sommige mensen de tuinmeubelen van de balkons. Bij ons regende het naar binnen, dwars door de ramen. Met handdoeken hebben we de boel proberen tegen te houden."
In Abu Dhabi zijn de wegen onbegaanbaar, maar met de sup kom je een heel eind:
Een meteoroloog van de nationale weerdienst zei tegen persbureau Bloomberg dat er deels een verband is met het kunstmatig opwekken van neerslag. Hij vertelde dat daarvoor zes vliegtuigjes waren opgestegen. Maar tegenover de Amerikaanse zender CNBC werd dit later door de weerdienst tegengesproken, en ook de betreffende meteoroloog nuanceerde zijn verhaal.
Hij benadrukte dat "het creëren van regen alleen maar kan in wolken die zich nog moeten ontwikkelen, maar niet in de buien die nu over het gebied trokken." De vliegtuigjes zouden wel zijn opgestegen maar verder niets hebben gedaan. De Verenigde Arabische Emiraten zijn in 2002 begonnen met cloud seeding, het kunstmatig opwekken van regen.