Koning Felipe en koning Willem-Alexander vanochtend op de Dam
NOS NieuwsAangepast

Spaans koningspaar op bezoek in Nederland, met rol voor Amalia

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia zijn begonnen aan hun tweedaagse staatsbezoek aan Nederland. Op de Dam in Amsterdam werd het Spaanse koningspaar welkom geheten door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Tijdens de welkomstceremonie schoot Defensie saluutschoten af vanaf het Marineterrein. Dat duurde zo'n twee minuten. Er werd geen munitie gebruikt, maar alleen losse flodders. De gemeente had inwoners van de stad al op voorhand gewaarschuwd voor de schoten.

Het is voor het eerst dat prinses Amalia een officiële rol vervult bij een staatsbezoek, vanavond sluit de kroonprinses aan bij het staatsbanket in het koninklijk paleis. Amalia heeft ruim een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd vanwege haar veiligheidssituatie, maar is inmiddels weer in Amsterdam.

Staatsbezoek Spaans koningspaar begint op de Dam

Volgens de officiële aankondiging van het staatsbezoek is de politieke samenwerking tussen Nederland en Spanje de afgelopen jaren toegenomen. Het bezoek zal daarom vooral draaien om de economische en culturele banden tussen de twee landen.

Waterstofcorridor

Later vandaag zullen de koningen de Cruyff Foundation bezoeken. Maar de dag staat vooral in het teken van een bezoek aan het havengebied in Amsterdam. Daar gaan de beide koningen in gesprek met bedrijven die een waterstofcorridor tussen Amsterdam en Bilbao ontwikkelen.

Waterstof wordt in Spanje door de ruime aanwezigheid van zon en wind goedkoop aangemaakt en het demissionaire kabinet ziet een rol weggelegd voor de Nederlandse havens in de distributie van waterstof in Noordwest-Europa. In 2023 zijn er daarom ook afspraken gemaakt tussen Spanje en Nederland om intensiever samen te werken op dit gebied.

Ook was koning Willem-Alexander vorig jaar in Spanje voor een 'waterstofbezoek', daar bezocht hij de grootste waterstoffabriek van Europa.

Morgen bezoeken de staatshoofden bedrijven en organisaties die voor beide landen van belang zijn. De koninginnen gaan die dag in gesprek met organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren en ze vieren het tienjarig bestaan van het Amsterdams Spaans Film Festival.

In de middag worden koning Felipe en koning Willem-Alexander verwacht op het Binnenhof. Daar vindt een regeringslunch plaats waarbij de samenwerking op het gebied van energie en klimaat centraal staat.

Het staatsbezoek wordt afgesloten in Museum STRAAT in Amsterdam. Daar openen de koningsparen een expositie van tien Spaanse en Nederlandse muurschilders. Ook daarbij zal Amalia aanwezig zijn.

 • ANP
  Koning Willem-Alexander en Koning Felipe trappen een balletje op het Cruyff Foundation
 • ANP
  Koning Felipe en koningin Letizia bij een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam
 • ANP
  Koning Willem-Alexander inspecteert samen met koning Felipe de erewacht tijdens een welkomstceremonie
 • ANP
  Koningin Máxima samen met koningin Letizia bij de welkomstceremonie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl