Matthijs de Ligt
NOS Voetbal

De Ligt is kritiek te boven bij Bayern: 'Ik ben goed in vorm en speel bijna alles'

  • Arthur Renard

    Voetbalcorrespondent

  • Arthur Renard

    Voetbalcorrespondent

"Toen we met Ajax in de kwartfinales van de Champions League stonden, was het natuurlijk helemaal hosanna. Nu bij Bayern München is het eigenlijk een soort van must", vertelt Matthijs de Ligt. "Dat zegt wel iets over het niveau waarop ik nu acteer, Bayern hoort gewoon bij de beste teams van de wereld."

Met De Ligt vermoedelijk in de basis kan Bayern zich vanavond ten koste van Arsenal voor de halve finales van de Champions League plaatsen. De kansen liggen er, omdat de heenwedstrijd in Londen vorige week in 2-2 eindigde. De Champions League moet het seizoen van 'der Rekordmeister' redden, want de ploeg uit München werd na elf jaar door Bayer Leverkusen onttroond als landskampioen.

"We willen en moeten altijd kampioen worden", weet De Ligt. "Als je tweede wordt, is dat niet goed. Ik moet Leverkusen ook complimenten geven, die maken natuurlijk een absurd seizoen door, ze hebben nog niet één wedstrijd verloren. Maar wij hadden wel echt beter kunnen spelen dit jaar."

Het mislopen van de landstitel kostte trainer Thomas Tuchel al zijn baan, hij moet aan het eind van het seizoen vertrekken. Ook De Ligt ontsnapte niet aan kritiek in Duitsland, al zijn de laatste tijd veel positieve geluiden te horen.

De Ligt werd na de winterstop een vaste basisspeler bij Bayern

"Dat is denk ik meer iets van het begin van het seizoen, toen ik weinig speelde", zegt de 24-jarige verdediger. "Dan gaan ze natuurlijk zoeken naar een verklaring waarom ik niet speel. Als deze club niet bovenaan staat, dan krijgt iedereen kritiek."

Natuurlijke positie

In de eerste seizoenshelft kampte De Ligt bovendien met een blessure. "Vanaf de winter speel ik weer en voel ik me goed. En ja, uiteindelijk is een speler altijd zo goed als de prestaties van het team. Als het team loopt, dan wordt gezegd dat een speler in vorm is. En als het niet loopt, dan wordt al gauw het predicaat gegeven dat het niet goed gaat."

In de Champions League maakt Bayern wel een consistent seizoen door en daarbij is De Ligt momenteel onomstreden. "Als je de laatste wedstrijden kijkt, heb ik bijna alles gespeeld. Ik ben goed in vorm en ik speel nu aan de rechterkant van het centrum. Sinds een tijdje speel ik nu op mijn natuurlijke positie, dat maakt het net even wat makkelijker."

De Ligt wint een luchtduel van Arsenal-speler Havertz in het heenduel

Als Bayern nog iets van het seizoen wil maken, dan moet er vanavond gewonnen worden van Arsenal. Net als in de heenwedstrijd zal de Duitse ploeg op de counter loeren.

"Het heenduel was een interessante wedstrijd en verliep zoals we hadden verwacht. Arsenal met veel balbezit en wij die op de counter met onze snelheid hen pijn konden doen."

"Wij hebben een team met extreme snelheid voorin. En met veel loopvermogen op het middenveld en achterin sterke verdedigers. Vooral in dit soort Champions League-wedstrijden zie je dat we meer op de counter spelen, en dan zie je onze extreme kwaliteit naar voren komen", vertelt De Ligt.

Het kan vanavond nog alle kanten op in München, voorspelt De Ligt. "Zo'n tweede wedstrijd is gewoon altijd lastig, we zullen moeten vlammen. Maar de eerste wedstrijd was in ieder geval prima voor ons, 2-2 uit is geen slecht resultaat. Het geeft zeker goede moed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl