De deelnemers van de proef
NOS Nieuws

Vrouwen van expats gaan in kinderopvang werken vanwege personeelstekort

Zes kinderdagverblijven in de regio Brainport (Eindhoven en Zuidoost-Brabant) gaan de partners van expats inzetten om het personeelstekort in de kinderopvang aan te pakken. Het gaat om een proef waaraan veertien vrouwen meedoen.

De deelnemers gaan een opleiding van vier maanden volgen. "Er is in de kinderdagopvang een grote behoefte aan geschoold personeel. De vrouwen van de expats zijn erg gemotiveerd om aan de slag te gaan", zegt Lara Poulson, docent en projectleider van het Summa College in Eindhoven.

De vrouwen worden opgeleid tot groepshulp in de kinderopvang. Naast hun studie gaan ze acht uur per week aan de slag bij een kinderdagverblijf in of bij Eindhoven.

Een van de deelnemers is Divya Madhuri Reddy. Ze woont al negen jaar in Nederland en wil graag aan de bak. "Ik ben kinderverpleegkundige, maar ik was alleen maar thuis. Ik vond dat niet goed, want ik wil werken", zegt ze tegen Omroep Brabant.

Ook de Amerikaanse Amanda Flynn doet mee aan het leerwerktraject. Haar man werkt bij ASML. "Ik vind het geweldig dat ik nu kan werken." Ze heeft psychologie gestudeerd en werkte in Boston bij een jongerenopvang.

De cultuurverschillen vallen haar nu al op. "Bij ons zijn kinderdagverblijven chaotischer. Het valt me op hoeveel socialer de kinderen hier zijn. Ze helpen elkaar, zijn bezorgd voor elkaar."

Taal

Om in de kinderopvang te kunnen werken, moeten de vrouwen Nederlands spreken. "Ze spreken voornamelijk Engels en we hebben nu vooral Nederlandstalige kinderopvang. Ze krijgen hier op school veel Nederlandse les. En in de groepen spreken we zoveel mogelijk Nederlands zodat ze taal leren", zegt Hanneke van Loon van een kinderopvangorganisatie.

Als de pilot succesvol blijkt, wordt deze mogelijk uitgebreid naar andere sectoren, zoals de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl