GVB Amsterdam
NOS Nieuws

Ook trams, bussen en metro's zaterdag 3 minuten stil uit protest tegen geweld

In navolging van de NS zetten de vervoersbedrijven in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zaterdagavond 3 minuten de trams, metro's en bussen stil. Ook de pont over het IJ in Amsterdam vaart tijdelijk niet.

Alle treinen van de NS staan om 22.30 uur 3 minuten stil uit protest tegen het geweld tegen medewerkers. Eerder liet de regionale spoorvervoerder Arriva al weten mee te doen met de actie.

"Ook wij herkennen helaas de toename van agressie tegen onze medewerkers", zegt de directeur van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB Claudia Zuiderwijk. "Dit gebeurt dagelijks en we schrikken er steeds van. Het raakt ons diep als we lezen dat mensen met een publieke taak worden belaagd. De maatschappij verhardt enorm en daar hebben wij als ov-bedrijf ook last van."

Ook bij het Amsterdamse vervoersbedrijf krijgen medewerkers regelmatig te maken met agressieve reizigers. Denk aan belediging, duwen of trekken, ruzie of vechten. Verbale agressie of intimidatie komt ook veel voor.

Van de trap gegooid

Afgelopen weekend werd een conducteur van de NS in een trein mishandeld door een groep jongens. De vrouw was aan het werk in een dubbeldekkertrein tussen Delft en station Den Haag Hollands Spoor. Ze werd van de trap gegooid, geschopt en geslagen en brak een arm. Ook een machinist kreeg klappen.

De NS wil met het aangekondigde protest een signaal afgeven. "Tot hier en niet verder", zei NS-directeur Wouter Koolmees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl