Een vrouw legt bloemen bij het winkelcentrum in Sydney
NOS Nieuws

Lof én visum voor Fransman die mesaanvaller Sydney tegenhield

Een Fransman die dit weekend een heldenrol vervulde rond de mesaanval in Sydney mag zo lang als hij wil in Australië blijven. De man heeft een werkvisum dat over een maand verloopt, maar premier Albanese zegt dat dat zal worden verlengd als hij daarom vraagt. "We bedanken hem voor zijn buitengewone moed."

Albanese voegde eraan toe dat de Fransman, Damien Guerot, als het aan hem ligt ook het Australische staatsburgerschap mag krijgen. "Al zal dat een verlies zijn voor Frankrijk."

Bij de mesaanval in een winkelcentrum vielen zes doden en twaalf gewonden. Guerot voorkwam dat de aanslagpleger meer slachtoffers kon maken door hem op een roltrap tegen te houden. Op een filmpje dat via sociale media breed is verspreid, is te zien dat de Fransman met een paaltje zwaait om de dader op afstand te houden en om te voorkomen dat hij naar boven kan komen.

Vrouwen slachtoffer

Guerot, die in de bouw werkt, zei erover tegen Australische tv-station Channel Seven dat hij met een vriend was en dat ze geen seconde nadachten. "We zagen hem komen en dachten: we moeten hem stoppen."

De dader zag zich daardoor gedwongen om weer naar beneden te lopen, met de twee vrienden achter hem aan rennend. "We probeerden het paaltje naar hem te gooien." Kort erna schoot een politieagent de dader dood.

De aanslagpleger, een man van 40, maakte vooral slachtoffers onder vrouwen. De politie onderzoekt wat hem daartoe bracht. Hij is in elk geval een bekende van de politie en kampte in het verleden met psychische problemen.

Gisteren was in een buitenwijk van Sydney ook een mesaanval in een Assyrische kerk. Daarbij raakten een bisschop, een priester en twee anderen gewond. De politie heeft die aanval aangeduid als een terreurdaad. Het zou gaan om "religieus gemotiveerd extremisme".

Een ooggetuige filmde hoe de dader tegen de grond werd gedrukt. In de video, die is geverifieerd door persbureau Reuters, zegt iemand in het Arabisch: "Als ze mijn profeet niet hadden beledigd, zou ik hier niet zijn gekomen. Als hij zich niet met mijn religie had bemoeid, zou ik hier niet zijn gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl