NOS NieuwsAangepast

Problemen op Schiphol door nasleep storing en slecht weer

Op Schiphol zijn ook vanochtend vluchten geannuleerd vanwege het onstuimige weer. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat er net als gistermiddag tientallen vluchten zijn geannuleerd.

Intussen kampt Schiphol nog met de gevolgen van het onstuimige weer van gisteren en de storing vannacht die ruim 2,5 uur duurde. Door een storing in het systeem van de luchtverkeersleiding konden verschillende vluchten niet landen en vertrekken.

"De nasleep van vannacht en het weerbeeld van deze ochtend hebben wel een impact gehad", zegt de woordvoerder van Schiphol. Het wordt wel minder onstuimig en inmiddels zijn er weer drie banen in gebruik op de luchthaven.

Zware windstoten

Gisteren werden zo'n negentig vluchten geannuleerd, vooral vluchten binnen Europa. Door de zware wind en onweersbuien was er toen maar één baan open. De woordvoerder van Schiphol zegt dat er naar schatting zo'n 1500 tot 2000 passagiers zijn gedupeerd.

Wat de oorzaak is van de storing van vannacht is nog niet bekend. Luchtverkeersleiding Nederland zegt te onderzoeken wat zich precies heeft afgespeeld. Wel is duidelijk dat de storing niet in de toren van de luchtverkeersleiding was, maar in het radarcentrum op de grond.

Tijdens de storing moesten de meeste vliegtuigen uitwijken naar vliegvelden buiten Nederland. Een woordvoerder van Transavia zegt dat er ongeveer acht vliegtuigen zijn uitgeweken naar de luchthavens van Luik en Oostende en naar het Londense Stansted. Na de storing konden de vliegtuigen weer doorvliegen naar Nederland en bereikten alle passagiers hun plaats van bestemming.

Door het tijdstip van de storing viel de impact mee. Na 23.00 uur stonden er nog maar weinig vluchten gepland vanaf Schiphol, wel waren er vertraagde vluchten die nog moesten vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl