Vooraanzicht van de mier
NOS Nieuws

Nieuw ontdekte miersoort vernoemd naar Harry Potter-schurk Voldemort

Een nieuw ontdekte miersoort in Australië is vernoemd naar de schurk uit de Harry Potter-reeks: Voldemort.

De Leptanilla voldemort werd begin maart in Pilbara ontdekt, een regio in West-Australië. Volgens onderzoekers van de University of Western Australia vertoont het dier opvallende gelijkenissen met de door Ralph Fiennes vertolkte Voldemort uit de Harry Potter-films. Volgens hen hebben de mier en de filmschurk beiden een bleek, lang lijf.

Onderzoeker Mark Wong vertelt aan ABC News dat hij opgroeide met de Potter-boeken en -film en een fan is van de schurk die regelmatig "hij die niet genoemd mag worden" wordt genoemd in de reeks. Wong grapt dat hij de mier daarom bijna "de mier die niet genoemd mag worden" wilde noemen.

Voldemort, zoals hij er in de Harry Potter-films uitziet:

  • AFP
    Een standbeeld van Voldemort
  • Mark K. L. Wong, Jane M. McRae
    Leptanilla voldemort

Er zijn zo'n 14.000 miersoorten in de wereld, maar de ontdekking van de soort in Australië is tamelijk bijzonder omdat deze behoort tot de zogeheten leptanilla-groep. Van deze subgroep zijn er maar zo'n zestig miersoorten wereldwijd. Deze mieren zijn meestal heel klein, bleek, zijn blind en leven ondergronds. De mieren werden gevonden toen wetenschappers een gat van 25 meter diep groeven.

Er werden al eerder insectensoorten vernoemd naar personages uit de Harry Potter-reeks. Zo is er een krabsoort die is vernoemd naar Severus Snape (Harryplax severus), een leraar op tovenaarsschool Hogwarts. Ook draagt een wespsoort de naam van Lucius Malfoy (Lusius malfoyi), de vader van een medeleerling van Harry Potter. En er is een spin die genoemd is naar Gryffindor (Eriovixia gryffindori), een van de afdelingen van de tovenaarsschool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl