NOS Sport

Rolstoelbasketballers plaatsen zich voor Paralympische Spelen na zege op Colombia

Rolstoelbasketballers plaatsen zich voor Paralympische Spelen na zege op Colombia

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben zich geplaatst voor de Paralympische Spelen in Parijs van komende zomer. Oranje was in de beslissende wedstrijd op het paralympisch kwalificatietoernooi met 60-39 te sterk voor Colombia.

Het is de tiende keer dat de Nederlandse mannen naar de Spelen gaan. In Tokio drie jaar geleden waren ze er niet bij.

Nederland won bij het toernooi in het Franse Antibes twee van de drie groepswedstijden. Canada (62-45) en Iran (61-53), dat Oranje bij het laatste WK van een medaille afhield, werden verslagen. De nederlaag tegen Frankrijk (48-43) betekende dat Oranje als nummer twee uit groep A naar de knock-outfase ging.

Het taaie Colombia kon de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar één helft bijhouden. Halverwege was het 'slechts' 28-25 voor Oranje. In het derde kwart profiteerde Nederland optimaal van een aantal keer balverlies bij Colombia en de persoonlijke foutenlast bij sterkhouders Juan Escobar en Joimar Granados, die op hun tellen moesten passen om niet tegen uitsluiting aan te lopen.

Genadeklap

Aan het einde van het derde kwart leidde Nederland met 40-31, waarna uitblinker Gijs Even met drie scores op rij de genadeklap uitdeelde. Vanaf 46-31 liep Oranje steeds verder weg, om uiteindelijk met 21 punten verschil te winnen.

Gijs Even in actie voor de Nederlandse rolstoelbasketballers

Even en Mendel op den Orth waren ieder goed voor 21 punten. Mattijs Bellers maakte 10 punten en Robin Poggenwisch tekende voor 14 assists en 10 rebounds.

"Er valt een last van onze schouders", reageerde Van Rootselaar meteen na afloop. "We hebben altijd gezegd: 15 april moet het gebeuren. De eerste drie duels in Antibes dienden om een toptegenstander te vermijden. Dat is gelukt. We hebben vier duels geweldig verdedigd en houden Colombia vandaag op 39 punten. De kans dat je dan wint, is groot. Dat bleek."

Naast de mannen zijn ook de Nederlandse vrouwen komende zomer actief in Parijs. Zij zijn regerend paralympisch, wereld- en Europees kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl