De ME in actie tijdens de jaarwisseling in Alphen aan den Rijn
NOS Nieuws

Iets minder geweld tegen politie, maar aantal incidenten blijft 'onaanvaardbaar hoog'

Het geweld tegen de politie is het afgelopen jaar iets afgenomen. In 2023 kregen 12.265 politiemedewerkers te maken met agressie of geweld. Hoewel het aantal incidenten iets lager is, maakt de politie zich zorgen.

"Dat is onaanvaardbaar hoog", zegt programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren Henk van Dijk. De verharding van de samenleving lijkt zich volgens hem te vertalen in de nieuwste cijfers.

Het hoogste aantal incidenten in de afgelopen jaren werd gemeld in 2021. Toen waren dat er 12.940.

Ondanks de lichte daling is het aantal geweldsmeldingen sinds 2020 flink hoger dan in de periode daarvoor. De cijfers gaan terug tot 2017. Daarvoor telde elk korps op zijn eigen manier, dus zijn oudere cijfers niet goed vergelijkbaar.

Agenten krijgen het vaakst te maken met belediging. Dat kwam 5543 keer voor. Verder blijkt dat meer dan 1000 agenten melding deden van een vorm van mishandeling. Ook waren er 152 pogingen tot zware mishandeling, 111 pogingen tot doodslag en 11 pogingen tot moord.

Vuurwerk

Van Dijk maakt zich zorgen over groepen jongeren die met bivakmutsen op agenten belagen met zwaar vuurwerk. Dat gebeurde vooral bij demonstraties, rond voetbalwedstrijden en bij de jaarwisseling. "Gooien met zwaar explosief vuurwerk naar mensen is poging tot doodslag."

Vorig jaar werden 142 incidenten van gooien met vuurwerk naar agenten gemeld, veel meer dan de afgelopen jaren. In 2022 stond de teller op 95, in 2018 werden 16 gevallen gemeld. In de jaren daartussen schommelde het cijfer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl