Demi Vollering won vorig jaar de Amstel Gold Race Ladies edition
NOS Nieuws

Wekdienst 14/04: V-raad bijeen over Iraanse aanval • Marathon van Rotterdam

Goedemorgen! De VN-Veiligheidsraad komt vanavond bijeen in reactie op de Iraanse aanval op Israël en ook de G7 overlegt over de kwestie. Verder is vandaag de 43ste editie van de marathon van Rotterdam. Ook wordt de Amstel Gold Race verreden.

Eerst het weer: vooral in het noorden schijnt de zon geregeld, in het zuiden zijn er meer wolken en breekt vooral vanmiddag de zon door. Het wordt 12 tot 16 graden bij een vrij stevige westenwind.

Het weer van zondag 14 april

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het zuiden van Limburg is de Amstel Gold Race. De vrouwen stappen om 09.55 uur op de fiets, de mannen om 10.40 uur. De koers werd vorig jaar bij de vrouwen gewonnen door Demi Vollering. Zij behoort ook dit jaar tot de favorieten. Bij de mannen is Mathieu van der Poel favoriet.
  • De winnaar van de verkiezing Insect van het Jaar wordt bekendgemaakt. Vijf inheemse insecten, namelijk de klimopkevercicade, de kuststeenspringer, de reuzenertswesp, de veldkrekel en het veldwespwaaiertje maken kans.
  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz begint aan zijn reis naar China. Hij bezoekt Chongqing, Shanghai en Peking en heeft dinsdag een ontmoeting met president Xi Jinping. Beide landen worstelen met hun economie, dus Scholz komt met een stevige delegatie uit het bedrijfsleven. Ook Oekraïne staat op het programma.

Dit is er vannacht gebeurd:

Iran heeft vannacht een grote luchtaanval op Israël uitgevoerd. Honderden drones en ballistische raketten waren onderweg door het luchtruim van Iran en Jordanië.

Volgens Israël heeft Iran zeker 300 projectielen afgevuurd: ballistische raketten, drones en kruisraketten. De Amerikaanse president Biden zegt dat Israël er met Amerikaanse hulp in is geslaagd bijna alle afgevuurde drones en raketten neer te halen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 'Biden maant Israël geen tegenaanval uit te voeren': Biden zou Netanyahu hebben gezegd dat een tegenaanval niet nodig is, nu de aanval weinig schade heeft aangericht in Israël en nauwelijks slachtoffers lijkt te hebben gemaakt.
  • Iran beroept zich op zelfverdedigingsrecht: In een brief aan de Verenigde Naties beroept Iran zich op artikel 51 aan van het VN-Handvest waarin staat dat een land zich mag verdedigen tegen een gewapende aanval.
  • Netanyahu: 'We zullen overwinnen': In de vroege ochtend twitterde de Israëlische premier Netanyahu: "We onderschepten. We hebben de aanval afgeslagen. Samen zullen we winnen".
  • Overleg G7-leiders: De Amerikaanse president Biden zegt dat hij vandaag overleg zal voeren met de leiders van de G7, de machtigste industrielanden van de wereld. Ook de VN-Veiligheidsraad komt bijeen over de kwestie.

En dan nog even dit:

In Rotterdam zijn de werkzaamheden begonnen voor het Porthos-project, waarbij CO2 van onder meer raffinaderijen wordt opgeslagen in een leeg gasveld 20 kilometer uit de kust.

Zo wordt CO2 opgevangen en opgeslagen onder de Noordzee

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl