NOS Voetbal

PSV-icoon Gomes nu spelersmakelaar én predikant: 'Bied spelers eerst aan bij PSV'

Gomes terug in Eindhoven: 'Ik voel me thuis bij PSV'

Heurelho Gomes krijgt vrijdagmiddag op sportpark De Herdgang de microfoon van de NOS in zijn handen gedrukt. Uit het niets zingt hij het begin van een Nederlands kinderliedje. "1, 2, 3, 4. Hoedje van papier!" Gevolgd door een aanstekelijke schaterlach.

Het moge duidelijk zijn. De Nederlandse taal, het land en de stad Eindhoven en PSV in het bijzonder zitten nog altijd in het hart van de Braziliaanse oud-doelman. De inmiddels 43-jarige Gomes voetbalde vier jaar voor PSV (2004-2008), waarin hij vier keer landskampioen werd.

"Ik voel me hier thuis", zegt Gomes, die dit weekend op bezoek is in Eindhoven, als speciale gast voor de wedstrijd van PSV tegen Vitesse, zaterdagmiddag in het Philipsstadion.

"Het voelt nog altijd speciaal als ik hier kom. Het waren vier ongelofelijke jaren, met geweldige herinneringen, met meer dan 180 wedstrijden voor de club. Maar het belangrijkste is: vrienden. Ik heb hier zoveel vrienden gemaakt, met wie ik nog steeds contact heb."

Zaterdag wacht dus PSV-Vitesse. En ja, dan gaan bij Gomes automatisch de gedachten naar de mooiste wedstrijd die hij speelde voor PSV. Tuurlijk, hij bereikte in zijn debuutseizoen de halve finale van de Champions League tegen AC Milan met sterkhouders als Phillip Cocu, Mark van Bommel en die andere Braziliaan, de verdediger Alex.

Hij verbrak bijna het record van oud-keeper Heinz Stuy door vier maanden lang, of preciezer, 971 minuten, zijn doel schoon te houden. Niet voor niets noemden ze hem liefkozend De Octopus, die van zijn doel een onneembare vesting maakte.

Bizarre ontknoping

Maar als hij één wedstrijd moet uitlichten, dan toch die laatste speelronde van het seizoen 2006/2007. Het wordt algemeen gezien als de meest bizarre ontknoping van de eredivisie ooit. PSV stond derde, vlak achter AZ en Ajax, en niemand geloofde in een kampioenschap voor de Eindhovenaren.

AZ hoefde enkel en alleen te winnen van Excelsior. Maar dat gebeurde niet. Het werd 3-2 voor de Rotterdammers. En Ajax liet na een grote score neer te zetten tegen Willem II: 2-0. Ondertussen scoorde PSV de ene goal na de andere en won met 5-1 van Vitesse. En zo werd nummer drie PSV dankzij een beter doelsaldo dan de Amsterdammers, met één goal verschil, kampioen van de eredivisie.

"Het was een ongelofelijke wedstrijd, en bovendien een grote les voor mij. Natuurlijk, we waren afhankelijk van AZ en Ajax, maar wij hadden tenminste ons werk gedaan. Dat was het belangrijkste. Meer konden we niet doen."

Heurelho Gomes

Zo spannend als toen zal het dit seizoen absoluut niet worden voor PSV, weet hij. Met nog vijf duels te spelen staat de club negen punten voor op Feyenoord. "PSV verdient het om kampioen te worden. Het is geweldig hoe ze voetballen. Aanvallend. Dat is de speelstijl die iedereen wil zien. Maar wel met een goeie verdediging in het achterhoofd, je moet nooit vergeten om te verdedigen."

De boodschap van Jezus

In het hedendaagse leven duikt Gomes soms op als predikant in een kerk, vertelt hij trots. "Ik heb vorige week nog twee kerken in Londen bezocht om een preek te geven. Jezus heeft mijn leven veranderd. En ik wil dat delen met de mensen, de boodschap van Jezus. Natuurlijk helpt het dat ik een bekende voetballer ben. Daardoor kom ik op plekken, in kerken, krijg ik kansen die anderen niet zomaar krijgen. En ik wil die stem graag gebruiken."

PSV-icoon Gomes: 'De smartphone is het grootste probleem voor voetballers'

Ook is hij spelersmakelaar, met name van Braziliaanse voetballers. Toen hij in 2019 als 38-jarige doelman zijn carrière afsloot bij Watford, verhuisde hij terug naar Brazilië. Hij knoopte goed in zijn oren om gebruik te maken van al die contacten en relaties die hij in al die jaren had opgedaan.

Ambassadeur van PSV

"Ik hou ervan om mensen te helpen, zeker jonge voetballers uit Brazilië. Dat deed ik ook al tijdens mijn carrière. Sandro bij Tottenham. Richarlison en Joao Pedro bij Watford. Ik hielp ze wegwijs maken bij de club. En dat is eigenlijk exact hetzelfde als wat een voetbalmakelaar doet."

Hij hoopt als spelersmakelaar Braziliaanse talenten onder te brengen bij PSV. "Ik heb al met Marcel Brands gesproken. Ik hoop een ambassadeur te kunnen zijn voor de club in Brazilië. Het is een automatische gedachte: als een jong talent met mij wil samenwerken en de mogelijkheid heeft om naar Europa te komen, dan bied ik hem als eerste aan bij PSV. Absoluut."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl