Het geld dat in beslag werd genomen
NOS Nieuws

Straatkrantverkoper krijgt 32.000 euro terug van politie, maar moet wel land uit

Straatkrantverkoper Mohamed, die ruim 32.000 euro van zijn zelf verdiende geld moest afstaan aan de politie, krijgt zijn geld terug. Dat meldt de politie na berichtgeving in het AD. De straatkrantverkoper krijgt het geld wel in delen én moet terug naar Marokko, omdat hij illegaal in Nederland is.

Eind februari werd Mohamed (63) in Den Haag door de politie meegenomen, omdat er stapels cash werden gevonden op de hotelkamer waar hij sliep. Op foto's van de politie is te zien dat de straatkrantverkoper vooral briefjes van 50 had. Later bleek dat het in totaal ging om 31.800 euro. Omdat het om een groot geldbedrag in contanten ging, nam de politie het geld in beslag.

Na onderzoek van de politie bleek dat Mohamed het geld zelf bij elkaar had gespaard. Tegen het AD zei hij eerder: "Ik ga niet op vakantie of uit eten. Ik spaar alles. Het was mijn geld."

Volgens Judith Eykelenboom, coördinator van het het Straatnieuws, de Haagse tak van de straatkrant waar Mohamed werkt, kan dat inderdaad kloppen. Mohamed staat namelijk op een gunstige plek, waar mensen langskomen met een dikke portemonnee, vertelt Eykelenboom. Zo zou hij geregeld 200 euro in zijn handen gedrukt krijgen. Ook koningin Máxima en demissionair premier Rutte geven hem weleens geld.

'Negatieve berichtgeving'

Volgens Eykeleboom gaat het niet goed met Mohamed sinds de inbeslagname van zijn geld, begin februari. "Hij heeft last van pijn in heel zijn lichaam." Vanwege zijn illegale status heeft Mohamed geen zorgverzekering. Het geld heeft hij volgens de coördinator hard nodig voor de zorgkosten.

Ook vindt Eykeleboom deze aanhouding slecht voor de reputatie straatkrantverkopers. "Hierdoor komt er veel meer negatieve berichtgeving. Ja, er zijn soms cultuurclashes, maar niet bij Mohamed. Het is een lieve man met een goed hart."

Een deel van het geld is inmiddels teruggegeven aan de straatnieuwsverkoper, meldt de politie. Mohamed, die al 30 jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland is en 18 jaar bij de straatkrant werkt, moet wel worden uitgezet naar Marokko. Het andere deel van het geld krijgt hij als hij teruggaat. Wanneer hij wordt uitgezet, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl