Een medewerker bij chipmaker Nexperia (foto ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Chipmaker Nexperia uit Nijmegen gehackt

Nexperia, de Nijmeegse fabrikant van computerchips, is gehackt. Dat schrijft RTL Nieuws en wordt bevestigd door het bedrijf zelf. In een statement zegt Nexperia dat hackers vorige maand toegang hebben gekregen tot de IT-servers van het bedrijf.

Het gaat om honderden gigabytes aan belangrijke gegevens, zoals ontwerpen van chips en klantgegevens van onder meer SpaceX, Apple en Huawei. De hack is gedaan door een relatief nieuwe groep cybercriminelen. Als bewijs hebben de criminelen tientallen vertrouwelijke documenten gepubliceerd op het dark web, het verborgen deel van het internet.

Toen de hack bekend werd, zijn de systemen zo snel mogelijk van de buitenwereld afgesloten om de schade te beperken, zegt de chipmaker. Met cybersecurity-experts wordt de hack verder onderzocht. Daarnaast heeft Nexperia het incident gemeld bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens. Nexperia zit in Nijmegen, maar is sinds 2019 in handen van een Chinees bedrijf.

Dunghill

De digitale inbraak wordt opgeëist door hackersgroep Dunghill. Voor zover bekend sloegen die vorig jaar april voor het eerst toe, bij de Amerikaanse game-ontwikkelaar Incredible Technologies.

De twaalf slachtoffers die volgenden waren ook vooral grote Amerikaanse bedrijven, op het Braziliaanse conglomeraat Andrade Gutierrez, het Britse ov-bedrijf Go-Ahead en Nexperia na.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl