Groep Nederlanders geraakt door lawine in Tirol, drie doden
Bij een lawine in Tirol zijn drie wintersporters uit Nederland om het leven gekomen, meldt de Oostenrijkse politie. In totaal raakten vier Nederlanders bedolven door de sneeuw.
Een van de wintersporters is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is deze persoon lichtgewond geraakt en in staat het ziekenhuis spoedig verlaten. De politie zegt niets over de identiteit van de slachtoffers.
Op helikopterbeelden is de nasleep van de lawine goed te zien:
De vier die door de lawine werden bedolven, maakten deel uit van een groep van zeventien vakantiegangers uit Nederland, die onder begeleiding van vier berggidsen een toerskitocht maakte bij Sölden. Dertien van hen raakten niet gewond en konden veilig naar het dal worden gebracht. Ook vier berggidsen kwamen er ongeschonden vanaf.
In een persconferentie liet de burgemeester van Sölden weten dat de drie omgekomen wintersporters naar Nederland worden overgebracht. Hij sprak van een dramatisch ongeval en prees de reddingsdiensten die onder gevaarlijke omstandigheden hun werk deden.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de "zorgwekkende berichten uit Oostenrijk" te hebben gezien. "Onze honorair consul en een collega van de ambassade reizen op dit moment naar het gebied af om zo goed mogelijk consulair bij te staan waar wenselijk en mogelijk", aldus een woordvoerder.
Toerskiën is een combinatie van skiën en bergwandelen. De groep zou een tocht hebben gemaakt naar de Martin-Busch-Hütte, een berghut bij het skigebied Vent op zo'n 2500 meter boven zeeniveau. De toer is een "klassieker op het Ötztal-circuit, vooral in deze tijd van het jaar", zo zegt de burgemeester van Sölden tegen het online medium Kurier.
Maar het is ook een gevaarlijke route, zo zegt een medewerker van de Tiroolse lawine-waarschuwingsdienst: "De hele route naar de Martin-Busch-Hütte gaat langs extreem steile oostelijke hellingen. Deze staat bekend om allerlei soorten lawines."
Deze lawine lijkt op het eerste gezicht niet te zijn veroorzaakt door mensen, maar uit zichzelf te zijn ontstaan. Het gaat om een sneeuwplaat van zo'n 80 bij 180 meter die rond 11.00 uur loskwam. Omdat er nog andere lawines kunnen ontstaan, was de situatie voor hulpverleners "extreem gevaarlijk", zo zegt de Oostenrijkse politie. De enige manier om op de rampplek te komen was per helikopter.
Laag waarschuwingsniveau
Voor vandaag gold er voor de bergen van Tirol een relatief laag lawinewaarschuwingsniveau van 2 (het hoogste niveau is 5). De Oostenrijkse leider van de reddingsoperatie stelde op de persconferentie dat het gevaar op lawines ondanks dat lage niveau wel "van gebied tot gebied kan verschillen".
Volgens Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging kan de veranderende temperatuur een rol hebben gespeeld. "Wat er in deze tijd van het jaar speelt, is dat de zon veel invloed heeft. Het heeft veel gesneeuwd de laatste tijd. Daarnaast heeft de zon steeds meer invloed, gedurende de dag wordt de zon steeds sterker, de sneeuw begint te smelten, en dan kan het gaan schuiven."
De Graaf wijst erop dat de Nederlanders niet onvoorbereid het gebied in zijn gegaan. "Ze hadden wel vier berggidsen ingehuurd. Dat kan je vooraf doen via een organisatie of misschien zijn ze daar wel lokaal naar een speciaal bureau gegaan", zegt hij.
"Ze hebben dus wel de kennis ingehuurd. Een berggids probeert het risico te minimaliseren. Maar er is altijd een risico. Net als in het verkeer. Ook als je stopt voor een verkeerslicht en je houdt je aan de snelheid. Er is altijd een klein risico dat het toch fout gaat."