NOS Nieuws

School tijdens Eid al-Fitr: toetsenweek, lege klas of iedereen vrij

Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Kerst: op deze feestdagen zijn alle scholen in Nederland dicht. Maar onder islamitische jongeren zijn hele andere dagen belangrijk. Zoals vandaag, Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. En dat is geen officiële vrije dag.

Onder scholieren in Nederland is de islam de populairste religie. Van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar is 15 procent moslim, blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Vooral op scholen in de grote steden zitten relatief veel islamitische jongeren.

Dat is de reden dat scholenkoepel Zaam besloten heeft dit jaar al hun 23 middelbare scholen in vooral Amsterdam en Zaandam vandaag dicht te houden. "In Amsterdam hebben we op onze scholen best veel islamitische leerlingen. Wij hebben geluisterd naar deze leerlingen en hun ouders die vroegen om een vrije dag om het Suikerfeest te kunnen vieren", zegt bestuurder Jeanneke van Meulebrouck van Zaam.

Leerling Haifae van 17 is hier blij mee. "Het is een heel mooi gebaar dat moslims automatisch vrij krijgen en de kans hebben om dit thuis te vieren met vrienden en familie."

Verkeerde dag vrij

Scholen mogen leerlingen vrij geven op andere feestdagen dan de officiële dagen. Dit geldt dan wel voor alle leerlingen van een school, dus niet alleen de groep die een bepaald feest viert. Welke dagen dit zijn, moeten scholen voor het nieuwe schooljaar bekendmaken.

Dat maakt vrij geven voor Eid al-Fitr lastig. De exacte datum van dit feest wordt namelijk pas kort van tevoren bekend en onder meer bepaald door de stand van de maan. "Dat maakte het wel spannend. We hebben advies gevraagd aan islamitische collega's, die zeiden dat de kans groot was dat het 10 april zou zijn. Maar het had ook gisteren kunnen zijn. Dan had vandaag iedereen vrij en moesten leerlingen alsnog verlof aanvragen", zegt Van Meulebrouck.

Scholenkoepel Zaam is wel de uitzondering. Maar weinig scholen kiezen ervoor om dicht te gaan op Eid al-Fitr, blijkt uit een rondgang van NOS Stories. Wel kunnen leerlingen op veel scholen vrij krijgen vanwege hun godsdienst. Ouders moeten dit wel van tevoren aangeven. Al zeggen sommige leerlingen tegen NOS Stories dat niet alle scholen dit accepteren. Daarom hebben ze zich ziekgemeld.

Aardrijkskundedocent Hidde Nuijten, online bekend als Meester Hidde, geeft les op een school in Amsterdam Nieuw-West, waar veel islamitische leerlingen op zitten. Zijn school is gewoon open. "Maar ik had vanochtend maar één leerling in de les. De rest heeft allemaal vrij gevraagd."

Op scholen in Noord-Brabant speelt dit op kleinere schaal, omdat er minder islamitische leerlingen zijn, zegt docent Engels Haitam Khalil. Toch wordt het wel geaccepteerd als jongeren vanwege het feest niet komen. "Maar het is wel ten nadele van die leerling. Want het is toetsenweek. Dus als ze een toets missen, moet die op een ander moment worden ingehaald", aldus Khalil.

Veel islamitische leerlingen komen volgens hem daarom alsnog naar school om hun toets te maken. Maar hij zou zelf liever zien dat dit volgend jaar anders wordt geregeld. "Dat hoor ik ook van leerlingen. Ze vinden niet dat alles moet worden omgegooid en iedereen vrij moet zijn, maar dat er wel iets meer over nagedacht kan worden."

Goede Vrijdag of Keti Koti

Zoals over het niet plannen van een toetsenweek tijdens Eid. "Of zorg ervoor dat er vooraf een inhaaldag is gepland waarop zij alsnog hun toets kunnen maken", zegt Khalil. Hij pleit voor één beleid vanuit de overheid, zodat het niet per school verschilt. "En dat het niet aan islamitische leerlingen of docenten zelf is om dit te moeten regelen."

Of de leerlingen van scholenkoepel Zaam volgend jaar opnieuw vrij zijn met Eid Al-Fitr, is nog niet bekend. Van Meulebrouck: "We gaan ieder jaar met leerlingen, ouders en leraren kijken welke feest we gezamenlijk willen vieren. Dit jaar kiezen we dus voor Eid al-Fitr, maar het kan best zijn dat het volgend jaar Goede Vrijdag is of Keti Koti."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl