Oud-volleybalster Schoot had tumor van 17 centimeter, maar durft weer te dromen
"Er zat een bal van zeventien centimeter in mijn buik." Myrthe Schoot, die bijna 400 wedstrijden in het Nederlands volleybalteam speelde, maakte begin november vorig jaar bekend dat ze aan kanker leed. Na vijf chemokuren, een grote operatie en nog een kuur op de planning is de tumor "in principe weg".
Schoot kijkt terug op een naar eigen zeggen heftige periode. "Nog één chemo te gaan en dan zit mijn behandelplan er in principe op. Ik hoop dat er daarmee een punt achter deze heftige periode gezet wordt."
De oud-volleybalster had enkele maanden voordat ze de diagnose kanker kreeg een punt gezet achter haar carrière als topsporter. Een carrière waarin ze onder andere vierde werd op de Olympische Spelen van 2016 en een vierde plaats behaalde op het WK van 2018.
Eén droom
De 35-jarige Schoot had net gehoord dat ze ziek was, toen een collega van sportkoepel NOC*NSF haar een kaartje stuurde met de tekst 'gezonde mensen hebben duizend wensen, een zieke heeft er maar één'. "Toen schoot ik echt helemaal vol. Het raakte mij enorm, want zo is het ook echt."
Ik wil graag als vrolijke positieve doorzetter gezien worden.
Desondanks vindt de normaal gesproken heel ondernemende en actieve oud-volleybalster het toch ook fijn om te blijven dromen. "Natuurlijk is er op dit moment maar één droom en dat is gezond worden en gezond blijven, maar het is altijd leuk om te dromen en over dingen na te denken."
"Het lijkt me bijvoorbeeld fantastisch om eens te kijken of ik een bijdrage kan leveren aan het ooit naar Nederland halen van de Olympische Spelen of zelf naar de Spelen van 2028 in Los Angeles te gaan en daar een bijdrage te leveren."
"Ik heb zelfs even gedacht, nadat ik ziek was geworden: hoe vet zou het zijn om straks beter te zijn en dan ook weer in het Nederlands team te spelen. Dat je niet alleen gezond wordt, maar ook weer zó fit dat je weer goed genoeg bent voor Oranje."
Genieten van de kleine dingen
Die gedachte legde ze snel weer naast zich neer en momenteel haalt ze "superveel plezier" uit het met een rugzak naar de supermarkt kunnen wandelen. "Wie had dat gedacht een jaar geleden? Het zijn nu de kleine dingen waar ik heel blij van word."
Schoot is heel open over haar ziekte, zowel in de podcast Over de Top, die ze samen met haar oud-ploeggenoten bij Oranje Laura Dijkema, Maret Grothues en Robin de Kruijf maakt, als op haar eigen Instagram-account. Daardoor krijgt ze veel reacties en berichten.
"Soms denk ik: had ik dit maar veertig jaar later gekregen. Niet dat het dan minder erg is, maar dan had ik nog veertig jaar zorgeloos kunnen leven. Maar ik kreeg op een gegeven moment een berichtje van een moeder, van wie haar dochter van tien ziek is. Dan besef ik dat ik heel blij mag zijn dat ik 25 jaar langer gezond ben geweest."
"Ik vind het heel mooi om te merken dat mensen steun hebben aan mijn verhaal en andersom heb ik ook steun aan hun berichten, lieve woorden en verhalen. Het is echt een wisselwerking."
De normale verhalen
En daarnaast vindt ze het fijn de normale verhalen van haar volleybalvrienden aan te horen, vertelt ze. "In het begin vonden zij het weleens lastig om bijvoorbeeld te vertellen dat ze last hebben van hun knie. Dan vonden ze dat ze niet moesten zeuren, omdat ik zo ziek was."
"Maar mijn wereld is letterlijk en figuurlijk heel klein nu, omdat ik best wel aan huis vastzit vanwege een mindere weerstand. Dus juist de verhalen die ik nu niet meemaak, vind ik heel leuk om te horen."
Ze geniet onder andere van de verhalen van Dijkema en De Kruijf over hun avonturen in Italië. "Dan waan ik mezelf bijna in een Italiaans restaurantje onder tl-licht op een houten stoeltje met heerlijke pasta."
Inmiddels gloort dat "gewone leven" bijna weer voor Schoot. "Ik probeer het maar zo te zien dat ik straks een goed verhaal te vertellen heb als ik op verjaardagen zit. Hopelijk de komende vijftig jaar nog."
Terugkijkend op de afgelopen maanden wil ze liever niet omschreven worden als "een zieke Myrthe". "Ik wil graag als vrolijke positieve doorzetter gezien worden, die toevallig tijdelijk met een heftige ziekte heeft moeten dealen."