Burgemeester Isabella van Houten
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester van Houten bedreigd, 53-jarige man aangehouden

De politie heeft een 53-jarige man aangehouden op verdenking van ernstige bedreiging van burgemeester Gilbert Isabella van Houten. Volgens de gemeente heeft de bedreiging te maken met plannen voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers in het dorp.

De gemeente Houten heeft plannen voor een 'hub', waarin woningzoekenden, asielzoekers en drie maatschappelijke organisaties worden gevestigd. Tegen de komst van de locatie in Houten Oost is weerstand.

De aangehouden man is één van de bezwaarmakers, zegt zijn advocate Esther Vroegh tegen RTV Utrecht. De man zou de bedreiging volgens Vroegh drie weken geleden in een telefonisch gesprek met een wethouder hebben gedaan. "De burgemeester moet maar een kogel door zijn kop krijgen", zou hij hebben gezegd, waarna de man direct zijn excuses aanbood.

'Niet de schoonheidsprijs'

De burgemeester deed na de bedreiging aangifte. Tijdens het politieverhoor zou de man hebben gezegd dat zijn uiting "niet de schoonheidsprijs verdient" en spijt hebben betuigd. "Het verdient absoluut niet de schoonheidsprijs, dat vindt hij zelf ook", zegt Vroegh.

Ze is verbaast dat haar cliënt in het bijzijn van vrouw en kinderen van zijn bed is gelicht. "Als er een gegronde vrees was dat hij de bedreiging ook zou uitvoeren, waarom is er dan drie weken gewacht?"

Grens overschreden

Het college laat in een verklaring weten: "Het spreekt voor zich dat mensen kritiek mogen hebben, of het ergens mee oneens mogen zijn. Je mag ook boos zijn over plannen en hier uiting aan geven. Vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed in onze democratie. Maar bedreigingen horen daar zeker niet bij! Dan wordt een belangrijke grens overschreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl