Kantoor van 113 Zelfmoordpreventie
NOS NieuwsAangepast

Kamermeerderheid steunt wet om zelfmoord te voorkomen

In de Tweede Kamer willen steeds meer partijen dat er meer gedaan wordt om zelfmoord te voorkomen. Het initiatief van de ChristenUnie om in de wet vast te leggen dat de zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis blijft, krijgt een meerderheid in de Kamer.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de initiatiefwet, waarin ook wordt vastgelegd dat het kabinet verantwoordelijk is voor beleid dat moet leiden tot een vermindering van het aantal zelfdodingen. Ook gemeenten krijgen een taak, en ontvangen geld waarmee ze bijvoorbeeld hekken kunnen plaatsen op plekken langs het spoor waar vaak zelfmoordpogingen gedaan worden.

Jaarlijks doen enkele tienduizenden mensen in Nederland een poging om zichzelf van het leven te beroven. Iedere dag lukt dat in ongeveer vijf gevallen.

Op radiozender KINK was gistermiddag 3 uur lang de 'Zelfmoordshow' te horen, met als doel om dit soort gevoelens bespreekbaar te maken en houden:

'Zelfmoordshow' op radiozender KINK moet taboe doorbreken

"Ik vind het zo belangrijk dat we beleid hebben om dat aantal omlaag te brengen", zegt ChristenUnie-leider Bikker. "Dat mensen zo radeloos zijn, geen andere uitweg meer zien, is vreselijk voor henzelf, maar ook voor de familie die achterblijft." Of het wetsvoorstel voldoende is om echt een verschil te maken? "Het is in ieder geval een belangrijke stap."

Haar partij presenteerde de plannen voor de speciale wet in 2021, samen met CDA, GroenLinks, PvdA, SP, SGP en 50Plus. Inmiddels hebben ook NSC, BBB en Partij voor de Dieren zich bij het initiatief aangesloten. D66 laat vandaag weten het voorstel te zullen steunen, waardoor er een meerderheid van zeker 80 zetels ontstaat. De stemming is niet vandaag, maar waarschijnlijk later deze maand.

Volgens Bikker heeft de preventielijn 113 bewezen zelfmoordpogingen te kunnen voorkomen. Het voortbestaan van de lijn mag niet afhankelijk zijn van de politieke waan van de dag en daarom moet de financiering ervan een wettelijke taak worden. "113 moet altijd toegankelijk zijn", benadrukt Bikker.

10 miljoen voor gemeenten

Daarnaast richt de wet zich op de gemeenten. Die moeten beleid ontwikkelen om zelfdoding tegen te gaan. Overal moet een wethouder verantwoordelijk worden voor die taak. Jaarlijks trekt het kabinet daar tien miljoen euro voor uit, dat verdeeld wordt over de gemeenten, zo staat in het voorstel.

De gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze dat preventiebeleid invullen. Ze kunnen bijvoorbeeld inzetten op het oplossen van (financiële) problemen, die vaak de basis vormen van zelfmoordgedachten. Maar ze kunnen ook fysieke maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen een poging doen, zoals het plaatsen van hekken langs het spoor.

Spoorbeheerder ProRail is blij met het initiatief. Het bedrijf doet naar eigen zeggen zelf al veel om zelfmoordpogingen rond het spoor te voorkomen, maar krijgt daarbij soms te weinig medewerking van gemeenten. De stichting 113 Zelfmoordpreventie liet al eerder weten enthousiast te zijn over het wetsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl