NOS NieuwsAangepast

Tandartsen informeren slecht over tarieven

Door research-redacteur Hugo van der Parre

Tandartsen schieten nog schromelijk tekort met het geven van informatie over de tarieven van hun behandelingen. Uit een steekproef van de NOS op de websites van 100 tandartspraktijken blijkt dat driekwart geen informatie biedt. Slechts één tandarts publiceert een tarievenlijst op zijn site.

Wat kost het vullen van een gaatje, een wortelkanaalbehandeling, het trekken van een kies of het plaatsen van een kroon? De kans bestaat dat u het zelf betaalt, want maar de helft van alle volwassenen is aanvullend verzekerd tegen tandartskosten.

Proef

Shoppen heeft geen zin, want op dit moment moeten alle tandartsen dezelfde prijzen rekenen. Dat verandert per 1 januari als een proef van start gaat met vrije prijzen: tandartsen mogen dan, evenals orthodontisten en mondhygiënisten, zelf bepalen wat een behandeling gaat kosten. Patiënten kunnen dat meewegen in de keuze voor een tandarts.

Websites

In het Radio 1 Journaal van 20 juni zei voorzitter Rob Barnasconi van beroepsvereniging NMT, dat alle prijsinformatie nu al goed beschikbaar is op de sites van de tandartspraktijken.

De NOS bekeek daarop 100 websites (de eerste 100 google-resultaten van het zoekwoord 'tandartspraktijk') en stelt vast dat slechts op de site van één tandartspraktijk een overzicht van de tarieven te vinden is. Eén andere praktijk linkt soepel door naar de pagina met tariefcodes op de site alleoverhetgebit.nl.

Prijslijst

Bij alle andere tandartspraktijken was het niet tot slecht geregeld: 54 van de 100 onderzochte sites bieden geen enkele informatie over de tarieven. Zestien sites verwijzen met een link naar pagina's waarop de bezoeker evenmin iets wijzer wordt.

Op 24 sites wordt de mogelijkheid geboden de Tariefbeschikking 2011 van de Nederlandse Zorg Autoriteit te downloaden. De Tariefbeschikking is een document van 57 pagina's, bedoeld voor de beroepsgroep en de zorgverzekeraars. Andere praktijken linken naar de oude tarieven van vorig jaar, eentje zelfs naar de prijslijst van 2007. Bij weer een ander is de tarievenlijst van de NMT te downloaden.

Excuses

In een reactie op de bevindingen zei NMT-voorzitter Barnasconi in het Radio 1 Journaal dat zijn opmerkingen van vorige week bedoeld waren voor de situatie na 1 januari aanstaande. Als de indruk is gewekt dat het nu al helemaal transparant is, excuseert hij zich daarvoor.

Informatie over tarieven AantalInformatie op de site 1Link naar code-tarieven 1Download Tariefbeschikking 2011 24Download Tariefbeschikking 20104Download Tariefbeschikking 20091Download Tarieven 20071Download NMT tarievenlijst1Aankondiging voor 20121Link naar CTG1Link naar GGZ1Link naar NZA5Link naar tandarts.nl1Link naar tandartsennet.nl1Verwijst naar allesoveruwgebit.nl1Verwijst naar NMT-site2Geen informatie54Totaal 100

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl