Middel X
NOS Nieuws

Stichting gaat aangifte doen tegen Staat, om 'Middel X' te kunnen verbieden

Stichting Ximena's Vlinder gaat aangifte doen tegen de Staat. De stichting wil op die manier het zelfdodingspoeder 'Middel X' proberen te verbieden. Voorzitter van de stichting Randy Knol vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor de gevolgen van het "inhumane middel".

Knol strijdt al jaren met zijn stichting voor het verbieden van zelfdodingspoeder. Zijn 19-jarige dochter Ximena kwam in 2018 om het leven, na het gebruik van Middel X. Volgens Knol kon ze het middel eenvoudig via internet bestellen.

Volgens Knol is gebruik van het poeder allesbehalve pijnloos. Hij spreekt van een "inhumane manier" van sterven. Bovendien, zegt Knol, is de overheid verplicht om burgers te beschermen. "Ze blijven het middel maar niet verbieden. Wij merken steeds meer meldingen van mensen die hun geliefde moeten missen."

De aangifte wordt deze week voorbereid en gaat dan naar het parket toe, meldt Knol.

Ondertussen staan vandaag ook zeven mensen voor de rechter die verdacht worden van betrokkenheid bij het verstrekken van Middel X. Twee van de verdachten zijn oud-bestuursleden van de Coöperatie Laatste Wil.

Vorig jaar werd een lid van de coöperatie, Alex S., veroordeeld tot 3,5 jaar cel omdat hij het poeder had doorverkocht. Zeker tien sterfgevallen zijn aan dat Middel X te linken.

Net voor de zaak begon was er voor het Paleis van Justitie een protestmars. Ook werd voor de rechtbank gedemonstreerd:

Protestmars voor rechtbank in Arnhem: 'We willen allemaal eigenwaardig sterven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl