De Italiaanse politie voert controle uit tijdens de coronapandemie
NOS Nieuws

22 arrestaties vanwege fraude met EU-coronasteunfonds Italië

In Italië, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije zijn 22 mensen gearresteerd op verdenking van het doorsluizen van honderden miljoenen euro's aan post-corona-steunfondsen van de EU. Dat geld was bedoeld om de economie in Italië na de coronapandemie op weg te helpen, zegt het Europese Openbaar Ministerie (EOM).

Dat geld is volgens de aanklagers tussen 2021 en 2023 weggesluisd. De verdachten zouden valse bedrijfsbalansen hebben gebruikt bij het aanvragen van de steunfondsen. Daarbij zouden fictieve kleine en middelgrote bedrijven zijn gebruikt die zogenaamd internationaal wilden uitbreiden.

De verdachten zouden hebben samengespannen met een netwerk van accountants, financiële dienstverleners en notarissen om het geld over te maken naar bankrekeningen in Oostenrijk, Roemenië en Slowakije. Volgens het EOM gebruikten de verdachten geavanceerde AI-software, VPN-verbindingen en buitenlandse cloudservers.

Beslag op luxe goederen

Het EOM zegt dat de financiële politie in Venetië voor meer dan 600 miljoen euro aan tegoeden heeft bevroren op bevel van de rechter in een vooronderzoek naar de fraude. De financiële politie in de Italiaanse stad zegt dat er ook beslag is gelegd op luxe appartementen, villa's, cryptovaluta, Rolex-horloges, Cartier-sieraden, goud en luxe auto's.

Ook zijn er huiszoekingen gedaan in de woningen en bedrijfspanden van de verdachten. Met de steun van de politie in andere EU-lidstaten zijn de 22 mensen aangehouden, zegt het EOM. Acht verdachten zitten in voorlopige hechtenis, veertien verdachten hebben huisarrest en één accountant heeft een beroepsverbod gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl