De Niels Juel in de haven van Korsør
NOS NieuwsAangepast

Belangrijke Deense zeestraat weer open na problemen met raket op marineschip

Door een technisch probleem met een raket aan boord van een Deens marineschip was een deel van de zeestraat Grote Belt urenlang afgesloten voor de scheepvaart. De Deense krijgsmacht meldt dat het probleem is opgelost door specialisten van het ministerie van Defensie.

Op het fregat Niels Juel in de haven van Korsør, in het westen van het eiland Seeland, stond een draagraket op scherp. De draagraket was in verband met een verplichte test geactiveerd en het lukte niet meer om die te deactiveren. Daardoor bestond het risico dat de raket gelanceerd werd en enkele kilometers verderop op zee terecht zou komen.

De draagraket wordt normaal gesproken gebruikt om anti-scheepsraketten mee te lanceren, maar tijdens de test werd alleen de draagraket geactiveerd zonder lading.

Ook luchtruim gesloten

Een gebied van 5 tot 7 kilometer vanaf de marinehaven werd uit voorzorg afgesloten voor de scheepvaart. Ook het luchtruim was gesloten.

De Grote Beltbrug, die vlak bij de haven van Korsør ligt, liep volgens de Deense krijgsmacht geen gevaar en bleef open voor autoverkeer.

De Grote Belt, de zeestraat tussen de eilanden Funen en Seeland, is een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld en de belangrijkste toegang tot de Oostzee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl